Paine floarea soarelui

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Paine floarea soarelui

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 760g faina
  • 250ml lapte caldut
  • 125ml ulei
  • 2 oua
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar tos
  • 2 lingurite sare
  • Pentru uns intre foi:
  • 80 g unt topit
  • Pentru uns si presarat deasupra:
  • 1 galbenus crud
  • 30ml lapte
  • Seminte de susan si mac

Mod de preparare

Desi imi lipsesc fotografii din timpul procesarii care ar fi indispensabile in cazul unei astfel de retete,ma incumet totusi sa o explic,sperand ca talentul si imaginatia d-voastra o vor face usor de inteles si realizat!

Aluatul l-am framantat la masina de paine,punand intai laptele,apoi uleiul,zaharul,ouale,drojdia,faina si la urma sarea(sarea nu trebuie sa intre in contact cu drojdia).Daca framantati la mana puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, ouale, uleiul, laptele caldut si sarea si incepeti sa framantati aluatul pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana.Lasati la dospit o ora.

Topim untul.

Impartim aluatul in 2 parti egale.Prima parte o impartim in 5 parti si formam 5 bile.

Intindem 5 foi rotunde cu diametrul de cca 22 cm,.Punem prima foaie pe o tava mare cu hartie de copt,ungem cu unt,punem deasupra a doua foaie,ungem cu unt si la fel procedam cu toate cele 5 foi.Ultima foaie se intinde putin mai mare astfel incat sa le acopere pe celelalte si nu se mai unge cu unt.

Cu un cutit foarte bine ascutit,la cca 1 cm de margine facem 4 taieturi astfel incat in final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le tragem spre exterior, formand o coronita.Hai ca pana aici a fost mai greu.:)

Din a doua bucata de aluat luam un sfert,facem o bila cat mai rotunda si o lasam deoparte.Restul impartim din nou in 5 bucati egale pe care le intindem in foi rotunde,mai mici cu diametrul de cca 14 cm.Procedam la fel ca mai inainte,punem foaie,ungem cu unt,pana la a cincea foaie pe care o intindem mai mare sa le acopere pe celelalte si nu mai ungem cu unt.

Luam foile suprapuse si le asezam in mijlocul coronitei mari.facem 4 taieturi si formam 8 petale pe care le tragem in afara pe cat posibil intre petalele primei coronite.Punem in mijloc bila de aluat.

urmeaza partea cea mai usoara:ungem cu galbenus amestecat cu lapte,presaram susan pe petale si mac in mijloc,mai lasam 30 de minute la dospit si bagam in cuptorul preincalzit.Prima data o acoperim cu o foaie de copt si lasam in cuptor 10 minute la 200 grade Celsius, dupa care indepartam foaia de copt si o mai lasam 20-25 minute la 180 grade.

E mai usor de facut decat pare,credeti-ma! Si e nemaipomenit de buna si aspectuoasa!

sursa aici:www.gourmandine.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise