Ingrediente
Pentru aluat:, , 760g faina, , 250ml lapte caldut, , 125ml ulei, , 2 oua, , 2 pliculete drojdie uscata, , 1 lingurita zahar tos, , 2 lingurite sare, , , , Pentru uns intre foi:, , 80 g unt topit, , , , Pentru uns si presarat deasupra:, , 1 galbenus crud, , 30ml lapte, , Seminte de susan si mac
Dificultate: Medie | Timp: 2h
14 voturi
Mod de preparare
Aluatul l-am framantat la masina de paine,punand intai laptele,apoi uleiul,zaharul,ouale,drojdia,faina si la urma sarea(sarea nu trebuie sa intre in contact cu drojdia).Daca framantati la mana puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, ouale, uleiul, laptele caldut si sarea si incepeti sa framantati aluatul pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana.Lasati la dospit o ora.
Topim untul.
Impartim aluatul in 2 parti egale.Prima parte o impartim in 5 parti si formam 5 bile.
Intindem 5 foi rotunde cu diametrul de cca 22 cm,.Punem prima foaie pe o tava mare cu hartie de copt,ungem cu unt,punem deasupra a doua foaie,ungem cu unt si la fel procedam cu toate cele 5 foi.Ultima foaie se intinde putin mai mare astfel incat sa le acopere pe celelalte si nu se mai unge cu unt.
Cu un cutit foarte bine ascutit,la cca 1 cm de margine facem 4 taieturi astfel incat in final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le tragem spre exterior, formand o coronita.Hai ca pana aici a fost mai greu.:)
Din a doua bucata de aluat luam un sfert,facem o bila cat mai rotunda si o lasam deoparte.Restul impartim din nou in 5 bucati egale pe care le intindem in foi rotunde,mai mici cu diametrul de cca 14 cm.Procedam la fel ca mai inainte,punem foaie,ungem cu unt,pana la a cincea foaie pe care o intindem mai mare sa le acopere pe celelalte si nu mai ungem cu unt.
Luam foile suprapuse si le asezam in mijlocul coronitei mari.facem 4 taieturi si formam 8 petale pe care le tragem in afara pe cat posibil intre petalele primei coronite.Punem in mijloc bila de aluat.
urmeaza partea cea mai usoara:ungem cu galbenus amestecat cu lapte,presaram susan pe petale si mac in mijloc,mai lasam 30 de minute la dospit si bagam in cuptorul preincalzit.Prima data o acoperim cu o foaie de copt si lasam in cuptor 10 minute la 200 grade Celsius, dupa care indepartam foaia de copt si o mai lasam 20-25 minute la 180 grade.
E mai usor de facut decat pare,credeti-ma! Si e nemaipomenit de buna si aspectuoasa!
sursa aici:www.gourmandine.ro
Ella Radulescu , 17 ianuarie 2014
da e frumoasa dar daca ai pune poze cu procedeul de executare ar fi minunat. Nu am inteles prea bine cu taieturile cum vine.
Emilia Ologeanu , 03 ianuarie 2014
f frumoasa am facut si eu de multe ori am pus pe mijloc seminte de f soarelui decojite primele petale mac al doilea rind susam o splendoare
Elena Coroblean , 03 ianuarie 2014
aspectoasa si buna
flory avram (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010
Nota 10,felicitari!
joly-gina (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010
ce frumos arata
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010
Arata foarte bine, se vede ca ai pus suflet si ca esti priceputa, felicitari.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010
Prezentarea este superba si painea cred ca este o bunatate.Dupa cum arata in poza nici nu ma indoiesc,ca nu ar fi buna.Felicitari.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2010
O frumusete de painica!!!!
lia , 18 ianuarie 2010
Felicitari ! imi place la nebunie cum arata...foarte tare...
lucica mihaila (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
Exceptionala!!!!!!!!!!!!!!!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
FELICITARI!!!!!!
mac myra (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
Arata foarte bine si nu este greu de facut.Felicitari.
Mihaela76 (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
Foarte frumos rezultatul! Felicitari!
diana (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
foarte frumoasa painea ta,Mihaela !
serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010
Obisnuiesc si eu sa execut o astfel de paine, care este mult mai frageda, mai gustoasa , dar si mai aspectuoasa !
irina , 13 ianuarie 2010
si eu fac paine in casa dar asta e o opera de arte.cu o ocazie speciala am sa incerc sa vedem ce imi iese.e ideal ca centru pt masa