Paine floarea-soarelui

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Paine floarea-soarelui

Ingrediente

  • - faina –cca 800 gr (daca mai e nevoie la framantat, mai adaugati)
  • -2 oua intregi
  • -lapte caldut -250 ml
  • -ulei -125 ml
  • -susan
  • -mac
  • -2 lingurite de sare
  • -1 lingurita de zahar
  • -40 gr de drojdie proaspata

Mod de preparare

Ca imagine de ansamblu, va spun ca aceasta painica este alcatuita din 3 parti:2 randuri de petale si mijlocul.

Se framanta bine,bine aluatul …..aici eu am trisat, am pus mixerasul cel cuminte sa faca treaba in locul meu, pret de vreo 20 minute…..saracutul nu s-a impotrivit, nu s-a plans si, pentru ca nu a facut nici un scandal, l-am oprit la fiecare 5 minute sa-si mai odihneasca motorasul…Dupa ce il framantam , lasam aluatul la dospit o ora apoi il taiem in 2 parti egale.

Prima o impartim in 5 mingiute egale (si reprezinta randul exterior de petale), iar a doua o impartim in 6, dintre care una putin mai mare ca celelate 5.Cele 5 reprezinta randul interior de petale, iar cea de-a 6-a, mijlocul.

Repet, primele 5 mingiute din prima jumatate reprezinta 5 foi pe care le intindem cu facaletul si le le suprapunem , si care formeaza exteriorul painii, adica primul rand de petale.

Celelalte 5 mingiute reprezinta alte 5 foi, putin mai mici, tot suprapuse, pe care le asezam una peste cealalta si care formeaza al doilea rand de petale, cel dinspre interior spre exterior.

Mingiuta a 6-a, care este mai mare decat cele 5, reprezinta inima painicii, si o asezam tocmai la sfarsit.

Si acum sa va explic procedeul.

Pentru randul exterior de petale, intindem cele 5 foi in forma rotunda si le suprapunem intr-o tava mare, plata, fara margini, si pe care am pus hartie de copt.

Deci, punem prima foaie, o ungem cu unt topit sau margarina, apoi punem peste ea a 2-a foaie, o ungem, si tot asa , pana la a 5-a, pe care o facem putin mai mare decat celelalte 4, ca sa le acopere cand o intindem peste ele.Cea-a de-a 5- a foaie nu se unge.

In colajul acela de poze unde am inserat diferite etape de preparare, a 9-a fotografie arata cele 5 foi suprapuse, cu ultima mai mare decat celelate 4.Cu un cutit bine ascutit facem 4 taieturi incepand de la 1, 2 cm de la marginea foilor (poza 10).Apoi, cu atentie, luam fiecare petala si o rasfrangem spre exterior (poza 11).Acesta e primul rand de petale, cel din exterior.

Pentru cel de-al doilea rand , repetam operatiunea, cu diferenta ca de data asta foile sunt mai mici, ca sa incapa in interiorul primului rand de petale.Suprapunem cele 5 foi, dupa ce le ungem pe fiecare, iar a 5–a o facem mai mare , ca sa le acopere pe celelalte 4, si nu o ungem (foto 14).Cu grija, luam foile si le asezam in interior.Facem si aici 4 taieturi, dar sa fim atenti ca fiecare linie (taietura) sa vina la jumatatea fiecarei petale exterioare (foto 16).La fel, luam petalele obtinute si le rasfrangem spre exterior, astfel incat sa vina intre petalele randului exterior.Nu ne mai ramane decat sa umplem mijlocul painicii cu cea de-a 6 mingiuta.Amestecam un galbenus de ou cu putin lapte ,ungem painica, apoi presaram susan pe petale si mac in mijloc(sau chimen).

Dam painica la cuptor pentru cca 1 ora .

Pentru ca am framantat-o la mixer destul de mult, aluatul a iesit foarte fin iar gustul a fost unul exceptional!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise