Panettone

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Panettone

Ingrediente

  • 2/3 cană de lapte şi încă puţin pentru uns pe deasupra
  • 1/3 cană de zahăr
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 3 -3,5căni de făină
  • 2 ouă întregi
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă cu esenţă de migdale
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguriţe de sare
  • 170 g de unt moale
  • 1/2 cană de stafide
  • 1/4 cană de stafide Sultana
  • 1/2 cană de coji de portocală zaharisite tăiate bucăţele
  • 1/4 cană de migdale fără coajă, prăjite şi tocate
  • 2 linguri de migdale mărunţite de pus pe deasupra
  • zahăr pentru pudrat

Mod de preparare

1. Într-o crăticioară încălziţi laptele cu 1 lingură de zahăr, pe foc mic până pe la 45°C. Mutaţi într-un castron mai mare şi vărsaţi drojdia în ploaie. Lăsaţi să se odihnească15 minute.

2. Cerneţi 1 cană de făină deasupra, amestecaţi cu o lingură de lemn până la formarea unui aluat. Acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi într-un loc cald( 24 à 27 °C) până ce devine spongios(cam 30 de minute.

3. Într-un alt castron bateţi ouăle, gălbenuşurile, sarea, esenţa de migdale, coaja de lămâie rasă.

Cerneţi încă 2 căni de făină peste drojdie , apoi faceţi loc la mijloc şi turnaţi ouăle bătute , amestecând cu o lingură de lemn pentru a obţine o pastă moale şi lipicioasă. Nu trebuie adăugată făină, numai dacă pasta e foarte umedă.

4. Întindeţi cu mâna untul moale peste aluat, apoi încorporaţi-l prin frământare. Acoperiţi cu şervetul şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul(s-ar putea să dureze mai mult căci e un aluat greu, poate chiar 3 ore).

5. Ungeţi cu unt o formă înaltă de şarlotă sau o cratiţă de 2l. Eu am făcut în forme de cozonac. Puneţi în forma unsă hârtie de copt şi ungeţi iar.

6. Dezumflaţi/aplatizaţi aluatul şi puneţi-l pe o planşetă înfăinată. Presăraţi peste aluat stafidele, migdalele, cojile de portocală şi frământaţi până se repartizează uniform fructele.

7. Daţi aluatului o formă rotundă şi puneţi-l în forma de copt. Acopeiţi şi lăsaţi să crească până atinge marginea formei( cam1 ½ ore)

8. Preîncălziţi cuptorul. Ungeţi aluatul pe deasupra cu puţin lapte şi presăraţi migdale mărunţite şi o lingură de zahăr.

9. Puneţi la foc mare 15 minute, apoi micşoraţi la 180°C şi mai coaceţi vreo 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi 5 minute în formă, apoi puneţi cozonacul pe un grătar şi lăsaţi să se răcească. Umblaţi cu grijă că e făptură delicată!

Notă: Cred că puteţi înlocui o parte din stafide cu merişoare roşii uscate, din pungă(se găsesc la Kaufland) pentru că sunt mai multe culori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise