Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Pariziene cu mere si nuci

Ingrediente

  • aluat:
  • 300 ml lapte
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 praf de sare
  • 3 lg zahăr brut
  • 2 ouă de găină
  • 500 gr făină de grâu
  • 1/2 cană ulei
  • umplutura:
  • 6-7 mere
  • 80 gr zahăr brut
  • 100 gr miez nucă
  • 2 morcovi potriviți
  • 200 ml suc de portocale (fresh)
  • condimente pt turtă dulce:
  • scorțișoară/ghimbir/anason
  • 100-150 gr biscuiți simpli
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte.

Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se adaugă puțin lapte călduț și se lasă 10 minute deoparte.

Într-un castron mare, se cerne făina. Se face un locaș, se adaugă maiaua, ouăle, și restul de lapte. Se amestecă inițial cu un tel, apoi se frământă cu mână, adăugând și incorporând treptat uleiul. Aluatul nu trebuie să fie foarte dens, mai degrabă molicel. În funcție de tipul de făină, mărimea ouălor, este posibil să mai fie nevoie de 50 gr făină. Se acoperă vasul cu un ștergar curat, se lasă deoparte aluatul până își dublează volumul.

Între timp, se spală și se curăță merele și morcovul. Se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Morcovul se hidratează în sucul de portocale. Apoi se adaugă peste merele rase, împreună cu zahărul brut.

Biscuiții se macină fin la roboțel. Se adaugă 2 lg de mix de condimente.

Miezul de nucă se toacă la roboțel, în funcție de granulația care vă place. Mie îmi place să simt boabe de nucă, însă anumite persoane preferă nuca măcinată mai mult.

Pesmetul de biscuiți se adaugă peste compoziția de mere și morcovi și se amestecă cu o spatulă. Pesmetul va absorbi din sucul lăsat de mere care va aduce un plus de dulceață și va condimenta compoziția datorită condimentelor încorporate în acesta.

Se lasă deoparte.

Se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Se pornește cuptorul, se setează temperatura de 180 grade C.

Pe un blat de lucru, se răstoarnă compoziția. Se porționează 6-8 bucăți de aceeași dimensiune.

Se întinde fiecare bucată în formă de dreptunghi, o laterală se taie fâșii cca. 1/3 din lungimea aluatului. Se așază 2-3 lg compoziție de mere, se rulează, apoi se așază în tavă. Se procedează astfel cu toate celelalte bucăți. Se ung cu ou bătut, se presară un praf de condimente.

Se pun în cuptorul preîncălzit, se coc la 180 grade C, timp de 30-40 minute. Când sunt frumos rumenite, se oprește focul, se scot din cuptor, se ung cu puțină apă, apoi se acoperă cu un ștergar curat. Se lasă până se temperează.

Se servesc cu mare poftă, alături de o cană cu ceai de lămâie sau după preferințe!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise