Placinta cu branza

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu branza

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 6 oua, 16 linguri zahar, 16 linguri ulei, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, 1 praf de copt, 100 ml smantana, o cana faina.
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg branza proaspata de vaci, 100 g smantana, 4 oua, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 2 linguri gris, 1 cana zahar, 100 g stafide.

Mod de preparare

Populara placinta a patruns in Dacia prin intermediul romanilor,care la randul lor au preluat reteta de la greci. Romancele de azi si dintotdeauna au plamadit placinte fel si fel :dulci, sarate, retetele fiind adaptate in functie de obiceiurile locului.

Cine nu a pregatit sau degustat macar o data , placinta cu ravase, nelipsita de pe masa de revelion, dornic sa-si cunoasca norocul in anul ce urmeaza? Cine nu a fost imbatat macar o data de mirosul placintei cu mere de toamna dulci acrisoare ? sau a celei de dovleac in amestec cu scortisoara si nuca...Cine nu a auzit de traditionala pasca pregatita de toate gospodinele in ajunul Sfintelor zile de Pasti!

Bunica obisnuia sa pregateasca placintele cu branza in sambata dinaintea Floriilor -sau a lui Lazar, si sa le dea de pomana in special copiilor. Ne imbia sa mancam spunandu-ne ca astfel nu vom muri de pofta ca Lazar sau ca nu vom cadea niciodata din pom - conform legendelor povestite de ea ....

La placinte inainte! :)

Placinta turnata cu branza dulce seamana mai mult a prajitura ,dar pentru ca are cele doua straturi si umplutura ...tot placinta sa-i zicem!

O placinta- fina, gustoasa si aromata!

Umplutura:

Se paseaza bine branza proaspata ,

se amesteca apoi cu smantana,

ouale, mirodeniile, grisul ,

zaharul si stafidele.

Aluatul:

Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si

se adauga restul ingredientelor.

Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale.

Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina.

Se toarna prima jumatate din cantitatea de aluat si se coace 7-8 minute.

Se scoate tava, se aseaza umplutura si se toarna si restul de aluat. Se mai coace inca 25-30 minute.

Se pudreaza cu zahar farin.

Este delicioasa servita calda, dar nici rece nu e de refuzat. ;)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise