Placinta de toamna cu mere si pere

Preparam mai intai umplutura de mere cu pere, pentru ca fructele trebuie sa aiba timp sa-si lase sucul.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Placinta de toamna cu mere si pere

Ingrediente

  • Aluat de plăcintă:
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 250 g iaurt (3,5 % grăsime)
  • 2 ouă
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 650-700 g făină albă, de țară
  • un vârf linguriță sare
  • Umplutură de mere cu pere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 500 g pere mai tari
  • 75 g zahăr
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri amidon
  • În plus:
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
  • ulei și făină pentru tapetat tava

Mod de preparare

Preparăm mai întâi umplutura de mere cu pere, pentru ca fructele trebuie să aibă timp să-și lase sucul și să vedem ce cantitate de amidon folosim pentru îngroșare.

Am ales să folosesc de data aceasta amidon în loc de griș, să mai schimb gustul și textura.

Curățăm merele și perele de cotoare, coajă și stricăciuni și le tocăm grosier cu un chopper, sau în robot, dar cu grijă să rămână și cuburi mai mari.

Le stropim imediat cu zeama de lămâie, să nu oxideze foarte tare și adăugăm zahărul și scorțișoara peste ele.

Le amestecăm bine și le lăsăm la odihnit până preparăm aluatul, pentru a avea timp să-și lase siropul.

Eu am cântărit merele și perele după curățare și am ajuns cu ele la cantitățile menționate.

Preparăm aluatul.

Frecăm untul moale cu zahărul și sarea, adăugăm ouăle, apoi iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm, treptat, făina cernută cu praful de copt.

Vom obține un aluat de plăcintă nelipicios și ușor moale, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, apoi îl împărțim în două părți neegale.

Lăsăm cam 2/3 din aluat pentru foaia de la baza tăvii și 1/3 pentru foaia de deasupra.

Întindem prima foaie în tava( 28/40 cm) unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină, turnăm compoziția de mere amestecată bine cu amidonul și o nivelăm, iar deasupra așezăm a doua foaie, pe care eu am decupată cu ustensila specifică, în formă de grilaj( a se urmări și pozele).

Coacem plăcinta cu mere și pere, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, apoi o lăsăm să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise