Prajitura Alb si negru

Timp pregatire
420 minute
Complexitate
redusa
Prajitura  Alb si negru

Ingrediente

  • Blat:-7 oua
  • -7 linguri apa(de la robinet)
  • -200 g faina
  • -1 lingurita,cu virf,praf de copt
  • -180 g zahar
  • -2,5 sau 3 linguri cacao
  • -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom)
  • -o priza de sare
  • Crema:-500 g smitina(15-20% fat);sa fie dulce
  • -600 g iaurt
  • -450 ml frisca lichida
  • -50-100 g zahar pudra;eu pun in jur de 60 g;nu ne
  • place crema f.dulce
  • -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor
  • -12-15 g gelatina;eu pun 15 g gelatina pudra
  • Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g)
  • -putina ciocolata sau cacao

Mod de preparare

Pentru cantitatile scrise e nevoie de o tava mare;eu folosesc o tava cu diametrul de 42 cm.

Se face blatul asa:ouale se separa.

Galbenusurile se freaca f.bine(mecanic sau manual) cu zaharul;se adauga,apoi,apa,sarea aromele;se amesteca bine.

Se adauga faina,cacaua,praful de copt,cernute(cele 3 se cern impreuna de 2 ori);se mesteca,pina nu mai sint cocoloase.Se adauga,apoi,albusele(de la cele 7 oua) batute spuma;se mesteca continutul,incet,de sus in jos.

Se pune intr-o tava cu hirtie de copt;se da la cuptorul,incalzit,in prealabil,la foc mediu,cam 20 minute.

In tava,trebuie sa aiba grosimea de cca 1,5 cm.Cind e gata,se lasasa se raceasca.

Crema se face asa:prima data se pregateste gelatin, asa:gelatina o amestec(la rece) cu zeama de la ananas(de la o cutie rezulta cca 200 ml);pun continutul pe foc,mestecind tot timpul;il las pe foc pina in momentul de fierbere;nu fierb;las,apoi compozitia sa se raceasca,mestecind din cind in cind;ma ocup de smintina si iaurt si zahar,in timpul asta; se mesteca smintina cu iaurtul si zaharul,strecuram compozitia;sa rezulte o comp.fina;la compozitia asta se adauga gelatina(sa nu fie f.calda;cu cit mai rece,cu atit mai bine;dar sa nu fie inchegata);adaugam gelatina,in fir subtire,mestecind tot timpul.Daca gelatina e fierbinte,cind se adauga,iaurtul se brinzeste.Dupa ce compozitia este amestecata,se da la frigider.Se bate frisca.Dupa ce e batuta,frisca se adauga incetul cu incetul primei compozitii(sm.+iaurt+zahar).

Din ananasul din compot se lasa pt décor cca 1/3 din cutie.Restul se taie marunt(cam 1/1 cm) si se amesteca (usor)cu crema facuta.

Asamblare:se scoate blatul(rece) din tava;i se scoate hirtia;se pune blatul din nou in tava.

Peste blat se pune crema;se uniformizeaza;se da la frigider(nu congelator) cel putin 4 ore(eu las peste noapte).A 2-a zi se marcheaza bucati,patrate,de cam 5/5 .

Se rade ciocolata pe toata suprafata,se taie bine,se orneaza cu ananas,se pun bucatile pe un platou;din compozitia aceasta,ies cam 28 de bucati.

Daca crema e prea dulce,nu ornati cu ciocolata,ornati cu cacao !

E o prajitura f,buna si simpla;am scris mult,din dorinta de a fi inteleasa.

La timpul de preparare e si perioada cind prajitura e la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise