autor:

Victoria Gabriela

» » Dulciuri diverse

Prăjitură bicoloră cu vișine

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 iulie 2015

Ingrediente
aprox. 1 kg vișine, 8 ouă, 300 gr zahăr, 280 gr făină, 1 pachet unt (250 gr), 100 gr ciocolată, cca.75 gr cacao (3 linguri cu vârf), 1- 2 linguri pesmet sau griș (dacă este cazul), 1 linguriță ulei, 250 gr. iaurt, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 1 vârf linguriță bicarbonat, un praf de sare, opțional pentru decor: zahăr pudră, frunze de mentă

Dificultate: Redusa Timp: 1h

14 voturi

Mod de preparare

-Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită. (Deoarece vișinele mele erau prea zemoase, după ce s-au scurs am presărat puțin pesmet peste ele.)

-Se pregătește tava pentru copt care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se unge cu grăsime și se presară făină). Tava mea a avut dimensiunile 20x30cm.

-Într-un vas se pune untul, ciocolata ruptă bucățele, praful de cacao, 100 gr. zahăr și uleiul și se lasă la foc mic, amestecând continuu până ce toate ingredientele se topesc. Când este gata și a rezultat o cremă omogenă se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

-Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat bine cu un praf de sare cu ajutorul mixerului. Când bezeaua este tare se adaugă treptat restul de zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.

-Peste spuma de albușuri se adaugă pe rând cele 8 gălbenușuri amestecându-se încet cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn până ce acestea se incorporează în compoziție.

-Se adaugă treapta 160 gr ( 8 linguri) făină cernută cu praful de copt și se i se amestecă încet cu mișcări circulare cu ajutorul paletei până rezultă o compoziție omogenă, respectiv aluatul ”alb” al prăjiturii.

-Se dizolvă bicarbonatul în iaurtul care se toarnă peste crema de ciocolată topită și răcită. Tot aici se adaugă cam o treime din aluatul ”alb” și restul de făină cernută (120 gr sau 6 linguri). Se amestecă totul cu grijă cu ajutorul unei spatule, până rezultă un aluat omogen, respectiv, aluatul cu ciocolată a prăjiturii.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.

-Se toarnă aluatul de ciocolată în tava tapetată, se așează jumătate din vișine, se toarnă aluatul ”alb” și se adaugă deasupra restul de vișine.

-Se bagă tava în cuptorul încins și se lasă la copt cca. 40-45 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura s-a rumenit frumos deasupra. (Se poate face testul cu ”paiul” sau ”scobitoarea” pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă: dacă pe paiul/scobitoarea introduse în prăjitură nu rămân urme de aluat, atunci prăjitura este coaptă.)

-Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcoreacă în tavă.

-Când s-a răcit, prăjitura se taie porționându-se după preferință, iar înainte de servire se decorează cu zahăr pudră. Pentru că mai aveam puțină glazură de ciocolată rămasă am glazurat vreo 2-3 bucățele de prăjitură și le-am ornat cu vișine și frunze de mentă. Pot spune că a avut succes în ambele variante pentru că este tare bună.

Mai multe detalii, explicații și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură bicoloră cu vișine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
PANDISPAN

PANDISPAN

Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare cu putina sare, se adauga zaharul

70 voturi    9 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Button cookies

Button cookies

Untul si zaharul se mixeaza bine apoi se adauga faina. Se framanta aluatul,se intinde o foaie mai

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Oana , 16 februarie 2017

    Buna. Am si eu o intrebare....pot sa folosesc visine din compot?

  • Fara foto

    Aurelia Dinca , 10 iulie 2015

    foarte buna

Dificultate

Redusa

Timp

1h

14 voturi

Ingrediente

  • aprox. 1 kg vișine
  • 8 ouă
  • 300 gr zahăr
  • 280 gr făină
  • 1 pachet unt (250 gr)
  • 100 gr ciocolată
  • cca.75 gr cacao (3 linguri cu vârf)
  • 1- 2 linguri pesmet sau griș (dacă este cazul)
  • 1 linguriță ulei
  • 250 gr. iaurt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf linguriță bicarbonat
  • un praf de sare
  • opțional pentru decor: zahăr pudră
  • frunze de mentă

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Fara foto

Oana

Buna. Am si eu o intrebare....pot sa folosesc visine din compot?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Gogoșele pufoase