Prăjitură bicoloră cu vișine

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prăjitură bicoloră cu vișine

Ingrediente

  • aprox. 1 kg vișine
  • 8 ouă
  • 300 gr zahăr
  • 280 gr făină
  • 1 pachet unt (250 gr)
  • 100 gr ciocolată
  • cca.75 gr cacao (3 linguri cu vârf)
  • 1- 2 linguri pesmet sau griș (dacă este cazul)
  • 1 linguriță ulei
  • 250 gr. iaurt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf linguriță bicarbonat
  • un praf de sare
  • opțional pentru decor: zahăr pudră, frunze de mentă

Mod de preparare

-Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită. (Deoarece vișinele mele erau prea zemoase, după ce s-au scurs am presărat puțin pesmet peste ele.)

-Se pregătește tava pentru copt care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se unge cu grăsime și se presară făină). Tava mea a avut dimensiunile 20x30cm.

-Într-un vas se pune untul, ciocolata ruptă bucățele, praful de cacao, 100 gr. zahăr și uleiul și se lasă la foc mic, amestecând continuu până ce toate ingredientele se topesc. Când este gata și a rezultat o cremă omogenă se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

-Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat bine cu un praf de sare cu ajutorul mixerului. Când bezeaua este tare se adaugă treptat restul de zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.

-Peste spuma de albușuri se adaugă pe rând cele 8 gălbenușuri amestecându-se încet cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn până ce acestea se incorporează în compoziție.

-Se adaugă treapta 160 gr ( 8 linguri) făină cernută cu praful de copt și se i se amestecă încet cu mișcări circulare cu ajutorul paletei până rezultă o compoziție omogenă, respectiv aluatul ”alb” al prăjiturii.

-Se dizolvă bicarbonatul în iaurtul care se toarnă peste crema de ciocolată topită și răcită. Tot aici se adaugă cam o treime din aluatul ”alb” și restul de făină cernută (120 gr sau 6 linguri). Se amestecă totul cu grijă cu ajutorul unei spatule, până rezultă un aluat omogen, respectiv, aluatul cu ciocolată a prăjiturii.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.

-Se toarnă aluatul de ciocolată în tava tapetată, se așează jumătate din vișine, se toarnă aluatul ”alb” și se adaugă deasupra restul de vișine.

-Se bagă tava în cuptorul încins și se lasă la copt cca. 40-45 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura s-a rumenit frumos deasupra. (Se poate face testul cu ”paiul” sau ”scobitoarea” pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă: dacă pe paiul/scobitoarea introduse în prăjitură nu rămân urme de aluat, atunci prăjitura este coaptă.)

-Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcoreacă în tavă.

-Când s-a răcit, prăjitura se taie porționându-se după preferință, iar înainte de servire se decorează cu zahăr pudră. Pentru că mai aveam puțină glazură de ciocolată rămasă am glazurat vreo 2-3 bucățele de prăjitură și le-am ornat cu vișine și frunze de mentă. Pot spune că a avut succes în ambele variante pentru că este tare bună.

Mai multe detalii, explicații și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura