Prajitura Carpati

Reteta de prajitura Carpati. Prajitura Carpati reteta delicioasa. Cum se prepara prajitura Carpati. Retete de prajituri festive. Retete de prajituri.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Carpati

Ingrediente

  • Foi:
  • 3 oua
  • esenta de rom
  • 300 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 300 ml ulei
  • doua lingurite de bicarbonat de amoniu stinse cu o lingura de otet
  • faina cat cuprinde (1,25 kg)
  • Dimensiune tava: 28/40 cm
  • Crema:
  • 1 kg zahar
  • 250 g unt
  • 2 l lapte
  • 13 linguri cu varf de faina
  • esenta de rom
  • 250 g nuca macinata
  • Glazura:
  • 300 ml frisca lichida
  • 250 g ciocolata cu lapte
  • doua linguri cacao
  • doua linguri zahar
  • Decor:
  • 50 g nuca macinata
  • 30 g nuca de cocos razuita

Mod de preparare

Reteta de prajitura Carpati este una foarte draga mie, foarte vehe, pe care o am din caietul mamei. Este spornica, delicioasa si aspectuoasa.

Foi:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se imparte aluatul in 8. Pe dosul unei tavi (28x40 cm), unse cu ulei se intinde o foaie cu ajutorul sucitorului.

Se introduce tava la cuptor, la 170 de grade C, pana cand foaia se rumeneste frumos, dupa care se ia cu grija de pe tava si se aseaza pe un gratar. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului.

Crema:

Intr-o cratita mare se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga untul si se amesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna 3/4 din lapte in cratita si se lasa in continuare la foc, amestecand din cand in cand. Restul de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom. Cand se dizolva tot zaharul din vas, se adauga peste el laptele cu faina si esenta si se amesteca in continuu pana cand se ingroasa. La final se adauga nucile macinate.

Asamblare prajitura Carpati:

Se umple o cana cu crema si se pastreaza la rece pana a doua zi.

Se pune crema fierbinte pe prima foaie, se adauga a doua foaie, iar crema si tot asa, terminand cu o foaie. Se aseaza prajitura la loc racoros, iar deasupra ei se pune o greutate pentru ca foile sa fie presate (eu am pus o blana si cateva borcane pline, distribuite uniform pe suprafata prajiturii).

A doua zi, se taie prajitura in 3 pe lungime. Fiecare parte se taie pe diagonala tot pe lungime, rezultand cate doua triunghiuri. Aceste triunghiuri se lipesc cu crema care a fost pusa deoparte cu o zi inainte. Cei trei munti rezultati se aseza cu grija pe un platou sau o tava mare si se pregateste glazura, astfel: ciocolata rupta bucatele, frisca lichida, cacaua si zaharul se pun intr-un craticior la foc pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa apoi sa se racoreasca, dupa care se ung muntii cu ea.

Pe doi dintre munti am pus nuca macinata, iar pe unul am pus nuca de cocos.

Spor la preparat reteta de prajitura Carpati si pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise