autor:

andraconstantinescu

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun

Prajitura Carpati

Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 05 ianuarie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: andraconstantinescu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 05 ianuarie 2017

Ingrediente
Foi:, 3 oua, esenta de rom, 300 g zahar, 300 ml lapte, 300 ml ulei, doua lingurite de bicarbonat de amoniu stinse cu o lingura de otet, faina cat cuprinde (1250 g), Dimensiune tava: 28/40 cm, Crema:, 1 kg zahar, 250 g unt, 2 l lapte, 13 linguri cu varf de faina, esenta de rom, 250 g nuca macinata, Glazura:, 300 ml frisca lichida, 250 g ciocolata cu lapte, doua linguri cacao, doua linguri zahar, Decor:, 50 g nuca macinata, 30 g nuca de cocos razuita

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

11 voturi

Mod de preparare


Foi:




Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.


Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se imparte aluatul in 8. Pe dosul unei tavi unse cu ulei se intinde o foaie cu ajutorul sucitorului. Se introduce tava la cuptor pana cand foaia se rumeneste frumos, dupa care se ia cu grija de pe tava si se aseaza pe un ziar. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului.




Crema:




Intr-o cratita mare se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga untul si se mesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna 3/4 din lapte in cratita si se lasa in continuare la foc, mestecand din cand in cand. Restul de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom. Cand se topeste tot zaharul din vas, se adauga peste el laptele cu faina si esenta si se mesteca in continuu pana cand se ingroasa. La final se adauga nucile macinate.




Asamblare:


Se umple o cana cu crema si se pastreaza la rece pana a doua zi.




Se pune crema fierbinte pe prima foaie, se adauga a doua foaie, iar crema si tot asa, terminand cu o foaie. Se aseaza prajitura la loc racoros, iar deasupra ei se pune o greutate pentru ca foile sa fie presate (eu am pus o blana si cateva borcane pline, distribuite uniform pe suprafata prajiturii).


A doua zi, se taie prajitura in 3 pe lungime. Fiecare parte se taie pe diagonala tot pe lungime, rezultand cate doua triunghiuri. Aceste triunghiuri se lipesc cu crema care a fost pusa deoparte cu o zi inainte. Cei trei munti rezultati se aseza cu grija pe un platou sau o tava mare si se pregateste glazura, astfel: ciocolata rupta bucatele, frisca lichida, cacaua si zaharul se pun intr-un craticior la foc pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa apoi sa se racoreasca, dupa care se ung muntii cu ea.




Pe doi dintre munti am pus nuca macinata, iar pe unul am pus nuca de cocos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Carpati" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu crema de ciocolata neagra si alba, bezea si fructe

Prajitura cu crema de ciocolata neagra si alba, bezea si fructe

Blat: Mixam ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Amestecam faina

4 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Retete de Craciun
Intinsoare bistriteana

Intinsoare bistriteana

Intr-un vas de tuci, topim untura, taiem ceapa cubuleţe şi o înăbuşim în untură. Taiem cubuleţe

1 vot    0 comentarii
1h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

11 voturi

Ingrediente

  • Foi:
  • 3 oua
  • esenta de rom
  • 300 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 300 ml ulei
  • doua lingurite de bicarbonat de amoniu stinse cu o lingura de otet
  • faina cat cuprinde (1250 g)
  • Dimensiune tava: 28/40 cm
  • Crema:
  • 1 kg zahar
  • 250 g unt
  • 2 l lapte
  • 13 linguri cu varf de faina
  • esenta de rom
  • 250 g nuca macinata
  • Glazura:
  • 300 ml frisca lichida
  • 250 g ciocolata cu lapte
  • doua linguri cacao
  • doua linguri zahar
  • Decor:
  • 50 g nuca macinata
  • 30 g nuca de cocos razuita

Raporteaza reteta

Retete
de andraconstantinescu
Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine cu dulceata de zmeura

Savarine: Intr-un castron se pune faina, formandu-se o gropita in mijloc. Drojdia si zaharul se

14 voturi    0 comentarii
2h
Prajituri
Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile

1 vot    0 comentarii
3h
Torturi
Tort Egiptean

Tort Egiptean

Pregatirea folior: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se bat albusurile cu un praf

6 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Chec cu scortisoara Chec cu scortisoara

Frecam ouale cu zaharul pana se albeste compozitia. Amestecam faina cu praful de copt, adaugam peste oua si amestecam bine. Topim untul,

0 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Boeuf Bourguignon la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune Boeuf Bourguignon la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Mi-am pregatit toate ingredientele la indemana. Am taiat kaiserul in bucatele mici, carnea in cuburi. Am tocat ceapa si morcovul. Am

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Prajitura cu crema de ciocolata neagra si alba, bezea si fructe