Ingrediente
Blat:, -4 albusuri, -70 g de faina, -1/4 lingurita de praf de copt, -100 g de nuci(macinate), -140 g de zahar pudra, -140 g de unt, -coaja de la 1/2 lamiie, -1/2 lingurita de vanilie, , Glazura:, -4 galbenusuri, -140 g de zahar pudra, , Pt.ornat:, -2 linguri de zahar pudra, -1 lingura de cacao, -1 lingura de lapte, -20-25 g de unt, , Sau niste serbet sau ciocolata topita.
Dificultate: Redusa | Timp: 3h
40 voturi
Mod de preparare
Pt.blat,zaharul se freaca bine cu untul;se adauga nucile,coaja de lamiie,vanilia,faina(cernuta cu praful de copt),apoi albusurile spuma.Compozitia rezultata se pune
intr-o tava cu hirtie de copt(sau se unge cu unt si tapetata cu faina);eu folosesc des hirtia de copt,sa nu fie asa gras.
Se coace,in cuptorul preincalzit,la foc mediu cca 30 minute.
Apoi se lasa sa se raceasca;cind e rece,se scoate din tava,se arunca hirtia de copt si se pune pe dosul unei tavi.
Pt. glazura,galbenusurile se freaca f.bine cu zaharul,pina se intaresc,se albesc si zaharul nu se simte.Apoi,aceasta glazura se intinde peste blat,si se da la cuptor(nu se preincalzeste),la foc slab,doar pt.a se intari(usca) glazura.
Dupa aceea se scoate din cuptor si cu "glazura"de cacao,sau serbet de cacao,sau ciocolata topita,se orneaza(vezi poza),cu ajutorul unui cornet(de hirtie),
sau o punga de nylon.
"Glazura" de cacao se face asa:zaharul,cacaua si laptele se pun pe foc mic,amestecind tot timpul;cind fierbe,se lasa putin pe foc,amestecind tot timpul si cind zaharul e topit,bine,se pune untul;se amesteca,sa se topeasca untul,iar compozitia sa fie omogena;apoi se ia de pe foc,se lasa citeva secunde,sa se raceasca,apoi se pune intr-o punga de nylon(asa fac eu),careia ii tai un orificiu,mic;apoi,se orneaza prajitura cu niste liniute,in cruce(sau dupa gust).
Prajitura se lasa sa se raceasca,cca 2 ore,apoi se taie patrate de cca 4-5 cm.Ies,in jur de 20 de bucati.
constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010
Cred ca este o bunatate !
ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 14 iunie 2010
Am mancat mai demult prajitura aceasta, dar nu am gasit reteta...foarte gustoasa!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 iunie 2010
Excelenta prajiturica ta...
flory avram (Chef de cuisine) , 13 iunie 2010
Am salvat-o pt ca imi place foarte mult, reteta si modul tau de prezentare,felicitari!
Truedelights (Chef de cuisine) , 13 iunie 2010
Reteta asta merita sa fie salvata!! 5 stelute si de la mine :)
Alice85 (Chef de cuisine) , 13 iunie 2010
Superba prajitura ta din toate punctele de vedere. Salvata si *****
maria mihalache , 13 iunie 2010
Frumosa si gustoasa.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 iunie 2010
Foarte fina si eleganta!
maria mihalache , 13 iunie 2010
Foarte aspectoasa si sunt convinsa ca si foarte gustoasa.
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 13 iunie 2010
Delicioasã si foarte bine explicatã !felicitãri pt. decor este de*****
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 iunie 2010
A iesit foarte, foarte frumoasa! Meriti nota maxima pt expunerea si prezentarea preparatului.
mia (Chef de cuisine) , 12 iunie 2010
Interesanta prajitura ta, am salvato.....Felicitari...