Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Pornim cuptorul la treapta medie.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Ingrediente

  • Crusta:
  • -2 pachete mari de biscuiti Oreo
  • -100 gr. zahar
  • -120 gr. unt moale
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • -putina sare
  • Umplutura:
  • -300 gr. piure de dovleac
  • -150 gr. zahar brun
  • -350 gr. branza Mascarpone
  • -100 gr. paste Inele
  • -1 lingura esenta de vanilie
  • -120 ml. smantana
  • -1 lingura de faina
  • -4 oua mari
  • -1/2 lingurita ghimbir ras
  • -1 varf de cutit nucsoara
  • -coaja si zeama de la o lamaie
  • -2 linguri de cacao neagra
  • -putina sare
  • Caramel:
  • -400 gr. zahar
  • -140 gr. unt
  • -300 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
  • Crant de paste si nuca:
  • -200 gr. zahar
  • -100 gr. nuci tocate grosier
  • -30 gr. paste inele

Mod de preparare

Pornim cuptorul la treapta medie.

Pregatim o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.O tapetam pe fund cu hartie de copt si marginile le gresam cu unt.O punem deoparte.

Intr-o oala punem apa cu sare la fiert.Cand incepe sa fiarba turnam pastele si le lasam sa fiarba timp de 6 minute dupa care le scoatem, le strecuram bine si le punem deoparte.

*Acum pregatim crusta de biscuiti:

1.Punem biscutii intr-un robot de bucatarie, adaugam zaharul, esenta, untul topit si macinam foarte bine pana compozitia se leaga si este lipicioasa.

2.Rasturnam amestecul rezultat in tava pregatita anterior si o presam foarte bine cu degetele.Cand este perfect nivelat, dam tava la rece.

*Intre timp ne pregatim sa facem umplutura de dovleac asa:

1.Curatam dovleacul de coaja si seminte.Taiem pulpa in cubulete mai mari si le punem la fiert intr-o ala in care am pus apa cu putina sare.

2.Cand dovleacul este patruns il strecuram foarte bine, il lasam sa se tempereze, apoi il pasam pana ne rezulta un piure foarte fin.

3.Intr-un castron mai mare punem ouale.Le batem bine cu un tel impreuna cu esenta de vanilie, zaharul, smantana, ghimbirul, nucsoara, faina, coaja si zeama de lamaie pana compozitia este cremoasa.

4.Adaugam branza, piureul de dovleac si mai amestecam lejer pana si acestea sunt bine incorporate.

5.Impartim amestecul in doua parti.O parte o lasam simpla si in ce-a de-a doua parte punem cacaua si pastele inele fierte.Amestecam pana la omogenizare.

6.Turnam in tava deasupra crustei de biscuiti umplutura de dovleac simpla.

7.Apoi, cu grija o punem si pe cea cu cacaua.

8.Nivelam usor suprafata cu o spatula si dam tava la cuptor, la foc mediu pana prajitura este patrunsa si trece testul scobitorii.

9.Cand timpul de coacere este gata, scoatem tava din cuptor si o lasam sa se tempereze putin.

*Intre timp pregatim si caramelul asa :

1.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.

2.Cand incepe sa se inchida la culoare, incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc, dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.

3.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam untul si smantana pentru frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care sunt fierbinti.

4.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet si consintenta devine una mai groasa, dupa care il luam de pe foc si il lasam sa se tempereze.

*Acum facem crantul de nuca si paste asa:

1.Punem intr-o cratita zaharul si il lasam la foc foarte mic sa se caramelizeze.Cand zaharul a capatat culoarea aurie, punem nuca tocata grosier si pastele nefierte.

2.Omogenizam bine, apoi rasturnam tot continutul cratitei pe o bucata de hartie de copt.

3.Intindem repede crantul in foaie cat mai subtire ajutandu-ne de un cutit de bucatarie si apoiil lasam sa se raceasca.Cand este rece, il rupem in bucatele marunte.

*Asamblare si servire:

1.Cand prajitura este rece, o rasturnam din tava si o punem pe un blat de lemn.

2.Turnam deasupra caramelul, o taiem in cubulete mai mari si servim cu cate o bucata de crant de nuca si paste deasupra.

Pofta mare va doresc!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise