Prajitura cu afine si lavanda

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu afine si lavanda

Ingrediente

  • pentru foi;
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • esenta vanilie
  • pentru crema cu afine:
  • 200 ml frisca lichida
  • sirop concentarat de afine
  • 1 cescuta
  • o mana de afine proaspete
  • 1 plic de 10 g gelatina
  • pentru crema cu lavanda:
  • 100 ml frisca lichida
  • 200 g branza proaspata cu smantana
  • 1 plic (10 g ) gelatina
  • 2 linguri de flori de lavanda
  • decor:
  • jeleu de afine
  • frisca
  • Siropul concentrat:
  • 200 g afine
  • 1 cana de zahar
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc; se adauga galbenusul frecat un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si la urma se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale.

Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului.

Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata.

Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand in continuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra ce cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana.

Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora, dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise