Prajitura cu capsuni, bezea si crumble

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu capsuni, bezea si crumble

Ingrediente

  • Aluat:
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 200 gr unt
  • 6 linguri smantana
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde( cca. 600gr)
  • 1 varf lingurita sare
  • Umplutura:
  • 300 gr capsuni
  • 3 linguri gris
  • Bezea:
  • 6 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 6 linguri nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare

Puteam s-o denumesc simplu "Crumble cu capsuni" dar nu este chiar un aluat clasic de crumble. Am preparat aceasta prajitura pentru prietenii cu care am fost la munte si tare mult le-a placut, sau asa au vrut sa cred eu, nu stiu :)))) dar si mie mi-a placut mult!

Untul tinut la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga pe rand, in timp ce mixam, galbenusurile frecate cu putina sare si ulei, smantana, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, esenta si coaja de lamaie si la final faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Se framanta un aluat pana cand nu se mai lipeste de maini, dar se poate intinde lejer cu sucitorul. Rupem o bucata cat o minge de tenis din aluat si mai adaugam 2 linguri de faina in el. Restul de aluat il intindem in tava(26/36 cm) tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca asa pana cand preparam celelalte ingrediente.

Capsunile le spalam bine si le lasam la scurs, apoi le vom taia in jumatati. Pentru bezea, batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul, zaharul vanilat, nuca macinata si faina. Presaram grisul peste aluatul din tava si asezam jumatatile de capsuni, una langa alta, peste gris. Apoi intindem bezeaua peste capsuni si imprastiem deasupra aluatul dat pe razatoarea mare(eu am preferat sa-l rup in bucatele neuniforme).

Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, apoi vom lasa prajitura sa se raceasca bine inainte de portionare, dar putem sa gustam de la un colt, sa ne invingem curiozitatea. :)

Prajitura este foarte buna mai ales a doua zi, cand aluatul de sub bezea se fragezeste, iar deasupra, firimiturile sunt mai crocante. Se pudreaza cu zahar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise