Prajitura cu crema de dovleac si foi in doua culori

Incepem cu umplutura care trebuie preparata pe foc, apoi lasata la racit.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu crema de dovleac si foi in doua culori

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 300 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 300 ml iaurt
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 900 gr faina
  • 1 plic praf de copt cu sofran
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • sare
  • esenta de portocala
  • esenta de cafea
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr dovleac
  • 3 linguri gris
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

Incepem cu umplutura care trebuie preparata pe foc, apoi lasata la racit.

Curatam dovleacul de coaja si de seminte si il trecem prin robot sau il dam pe razatoarea mare(cine are rabdare), eu il trec prin robot, dar nu il maruntesc de tot.

Dovleacul l-am cantarit curatat.

Punem dovleacul int-un vas la foc incet, impreuna cu zaharul si scortisoara si amestecam in el din cand in cand.

Il lasam pe foc pana se formeaza sirop si se inmoaie putin dovleacul( cam 10 minute), apoi il ridicam de pe foc, adaugam grisul, omogenizam si lasam vasul la rece.

Intr-un bol frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, apoi adaugam ouale si omogenizam.

Adaugam iaurtul si praful de copt amestecat cu bicarbonatul si 2-3 linguri de faina.

Eu obisnuiesc sa cern praful de copt impreuna cu bicarbonatul si faina pentru a se uniformiza.

Eu am avut iaurt de la tara, care de regula este mai acid decat cel din comert si are textura mai subtire.

Aciditatea iaurtului ajuta la diluarea imediata a prafului de copt si a bicarbonatului.

Impartim compozitia in doua parti egale.

Intr-una din compozitii adaugam cacaua si esenta de cafea, iar in cealalta esenta de portocale.

Incorporam in fiecare faina cat cuprinde, astfel incat aluatul sa nu fie prea tare ca la paine, va ramane putin lipicios.

Ungem masa de lucru cu putin ulei si framantam putin aluatul pe masa pentru a se omogeniza bine. Apelam la ajutorul uleiului pentru a nu se lipi aluatul de maini, adica mai turnam cate putin ulei in maini si pe masa de lucru.

Procedam asa cu ambele parti de aluat, apoi il lasam la odihnit pana cand se raceste umplutura.

Tapetam tava cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, dupa preferinte.

Intindem aluatul alb in tava, il intepam cu furculita din loc in loc, turnam compozitia de dolvleac, o nivelam, apoi intindem aluatul cu cacao deasupra.

La fel il intepam si pe acesta din loc in loc cu o furculita.

Dam tava la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade C.

Eu am folosit o tava de 26/40 cm, dar puteam folosi una si mai mare, deoarece foile au crescut foarte mult.

Este o prajitura foarte buna, pentru cei carora le place dovleacul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise