Prajitura cu mere

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua mari
  • 180 g zahar
  • 170g faina
  • 25g cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare
  • Piure de mere:
  • 1 kg mere curatate de coaja si cotor
  • 180 g zahar
  • 50 ml apa
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Crema de mere:
  • 400 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 40 g zahar
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 50 ml apa
  • Jeleu de mere:
  • 500 g piure mere
  • 5 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 25 ml apa
  • Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 20g zahar
  • Pt insiropat:
  • 30 ml sirop concetrat de citrice
  • 70 ml apa

Mod de preparare

Blat

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (180 g) in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul este complet dizolvat, iar spuma formata este densa si lucioasa.

4. Adauga galbenusurile si uleiul in compozitie si mixeaza pana la inglobarea acestora..

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua-trei transe. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.

Piure de mere:

Pune merele taiate in bucati intr-o cratita cu fund dublu. Adauga apa, zaharul si zeama de lamaie, amesteca bine, pune un capac deasupra si lasa vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau pana cand se inmoaie.

Pune merele intr-un blender si paseaza-le apoi lasa piureul la racit.

Crema de mere:

ATENTIE! Prepari crema in momentul in care ai totul pregatit pentru asamblat, si o pregatesti in doua transe (adica imparti ingredientele in doua si pregatesti prima transa cand te apuci de asamblat, o intinzi pe blat, astepti cateva minute, prepari jeleul si il pui deasupra, astepti iarasi cateva minute abia apoi pregatesti urmatoarea transa din ingredientele ramase).

1. Hidratezi gelatina in apa pentru 10 minute apoi o dizolvi pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic.

2. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga piureul de mere si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporare.

Jeleu de mere:

Hidratezi gelatina in apa si o prepari conform instructiunilor, apoi o inglobezi cu un mixer in piureul de mere.

Asamblare:

Aseaza prima felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt (ai grija sa o tapetezi cu folie alimentara sau cu hartie de copt), o insiropezi, adaugi crema de mere (prima parte), o intinzi uniform, introduci in frigider pentru minumum 15-20 min. Prepari jeleul de mere, scoti apoi prajitura de la frigider si torni jeleul deasupra si il intinzi pe toata suprafata, introduci din nou in frigider pentru 15 minute cel putin.

Prepari a doua transa de crema de mere, scoti apoi tava cu prajitura de la frigider si torni crema de mere, o intinzi bine si pui cealalta felie de blat deasupra (nu uita sa o insiropezi dupa ce ai pus-o) si introdu in frigider pentru minumum 5 ore .

Dupa ce s-au intarit cremele, scoti prajitura din frigider, o portionezi, si realizezi decorul mixand smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Pui frisca intr-un pos si ornezi fiecare prajiturica.

Nota: Poti adauga putina scortisoara in piureul de mere. ;)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise