Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

Intr-un bol, batem albusurile spuma, cu un praf de sare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 albusuri
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 170 g nuci macinate
  • 60 g zahar pudra
  • Crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 80 g zahar
  • 250 g ciocolata
  • 6 g gelatina
  • Crema de vanilie:
  • 150 ml frisca
  • 70 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 70 g zahar
  • 6 g gelatina
  • Jeleu de capsuni:
  • 600-700 g capsuni congelate
  • 90 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Decor:
  • nuci
  • mousse de ciocolata
  • Insiropat:
  • 1 pliculet cafea instant + zahar

Mod de preparare

Blat:

Intr-un bol, batem albusurile spuma, cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana obtinem o bezea stralucitoare.

Nucile trebuie sa fie maruntite. Eu le-am batut intr-un prosop, cu un ciocan pentru carne. Puteti sa le maruntiti si cu un blender. Nucile maruntite se amesteca cu zaharul pudra, iar apoi se incorporeaza cu o spatula in spuma de albus.

Tapetam tava cuptorului cu hartie de copt, dupa ce am uns-o cu ulei, iar apoi turnam compozitia si o nivelam. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute sau pana cand este gata.

Crema de ciocolata:

Punem gelatina intr-un castronel micut impreuna cu una sau doua linguri de apa rece. Amestecam galbenusurile cu zaharul. Intr-o craticioara punem frisca si laptele la foc mic. Le lasam pana se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca in continuu cu un tel, pana se ingroasa putin.

Rupem ciocolata in bucatele cat mai mici si apoi o punem intr-un bol. Turnam crema de oua si se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Punem gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam o ora sa se raceasca la frigider, iar apoi se pune 15-20 minute (sau pana se intareste) la congelator.

Crema de vanilie:

Punem gelatina intr-un bol micut, cu 2 linguri cu apa rece. Frisca lichida si laptele se pun intr-o craticioara si se incalzesc. Amestecam galbenusurile cu zaharul ,iar apoi se toarna amestecul lichid si se amesteca. Punem craticioara pe foc si amestecam in continuu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat, luam craticioara de pe foc. Adaugam gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam crema sa se racesca complet la frigider.

Jeleu de capsuni:

Intr-o craticioara, punem zaharul, capsunile strivite cu o furculita si 90 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde, iar apoi o turnam peste jeleu. Tapetam o tava cu folie de prospetime si turnam jeleul. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.

Asamblare:

Taiem foaia de blat, obtinand 2 foi de aceeasi marime. Daca avem o tava de marimea foilor, asezam pe ea folie alimentara si asamblam acolo prajitura, iar daca nu avem, putem sa o facem si pe o tava de orice dimensiune. Am pregatit un pliculet de cafea instant cu apa si zahar, iar cu pensula am inceput sa ung usor foile. Folosim foarte putina cafea pentru insiropat. Adaugam crema de ciocolata. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la congelator 15 minute, apoi se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza putin si se toarna crema de vanilie.

Se lasa la frigider pana a doua zi, iar apoi o decoram. Pentru decor, eu am folosit mousse de ciocolata.

Cu un pos am decorat prajiturica, si am ales sa topesc zahar, iar apoi sa decorez prajitura cu el dupa se s-a racit. Am presat si cacao. Este o prajiturica minunata si foarte delicioasa!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise