Prajitura "Gabriela"

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Prajitura "Gabriela"

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi :
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita amoniac
  • - 1/2 pahar cu lapte
  • - 35 g zahar
  • - 50 g unt sau untura
  • - un praf de sare
  • - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g)
  • Ingrediente pentru crema :
  • - 3 oua
  • - 6 linguri cu zahar
  • - 3 linguri cu faina alba
  • - 500 ml lapte
  • - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon)
  • - 50 g zahar pudra
  • - un praf de sare

Mod de preparare

Intr-un bol am frecat untul cu zaharul. Am adaugat apoi oul si un praf de sare si am amestecat bine. Amoniacul l-am amestecat cu 1/2 pahar cu lapte. Pana la finalizarea aluatului, am adaugat treptat cate o lingura de faina alternand cu cateva picaturi de lapte si tot asa pana se incorporeaza toata faina. La inceput. amestecam cu lingura, apoi cu mana. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute.

Dupa 15 minute aluatul se pune pe un blat de lucru si se imparte in 5 bucati. Pe dosul unei tavi de 25/30 cm, unsa cu unt, se ruleaza din fiecare bucata de aluat cate o foaie. Fiecare foaie se coace timp de 10 minute la 180 de grade. Se lasa foile sa se odihnesca,suprapuse.

Intr-un vas se freaca cu o lingura de lemn cele 3 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana compozitia devine spumoasa si zaharul s-a topit. Se adauga apoi treptat cele 3 linguri de faina amestecand continuu, si la urma laptele, fir cu fir pana se incorporeaza. Se pune vasul intr-un vas putin mai mare, in care am pus apa si se pune pe foc. Se fierbe la bain marie pana crema se ingroasa. Se amesteca in compozitie continuu. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, mixam albusurile de ou cu 50 g zahar pudra.

Cand crema s-a racit, dar este inca putin calduta se adauga albusurile batute spuma si se amesteca prin rasturnare. Se pune crema intre foi. Deasupra se pune o foaie de copt si o greutate (eu am pus un fund de lemn).Se lasa prajitura 10-12 ore la odihna (cel mai bine peste noapte). Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se taie in bucati, dupa preferinta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise