Prajitura Jerbo

Se cerne faina intr-un bol.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Prajitura Jerbo

Ingrediente

  • Pt. aluat:
  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte
  • Pt. umplutura:
  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom
  • Pt. glazura:
  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte

Mod de preparare

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca, dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se asaza prima foaie, se unge cu gem, iar deasupra, se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se asaza cu grija cea de- a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se asaza deasupra, se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora, apoi se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Intre timp, se prepara glazura. Intr-o craticioara, se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor, amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor