Prajitura Lyra

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Lyra

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 cescuta ulei;
  • un varf lingurita sare;
  • un plic praf de copt;
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apa;
  • 2-3 linguri zahar;
  • Jumatate de pastaie de vanilie;
  • Pentru crema de lamaie:
  • 250 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 3 linguri faina;
  • coaja rasa de la 1 lamaie;
  • semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
  • 150 g unt;
  • Mai avem nevoie si de: dulceata de zmeura;
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 3 linguri lapte;
  • 100 g ciocolata neagra;
  • Pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida;
  • decoratiuni de ciocolata

Mod de preparare

Pentru ca imi plac stelele, am inceput acum ceva timp o colectie de prajituri avand ca tema universul. Exista o teorie conform careia sunt zone din univers care contin un compus chimic asemanator la gust cu zmeura. Asa ca m-am lasat inspirata de aceasta legenda si m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu pandispan alb insiropat, crema de lamaie, un strat de dulceata de zmeura, glazura de ciocolata si ornata cu frisca si decoratiuni de ciocolata. Asa s-a nascut prajitura mea Lyra :)

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru pandispan: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata.

Compozitia se toarna in tava (a mea e patrata de 25x25 cm) pe foaie de copt, se rade un pic de ciocolata pe deasupra si se da la cuptor, la foc potrivit, aprox 35-40 de minute.

Cat se coace aluatul, putem pregati siropul si crema, pentru a le lasa timp sa se raceasca bine.

Pentru sirop: se pun intr-un vas, la foc mic, apa cu zaharul si o jumatate de pastaie de vanilie, se lasa sa fiarba cam 5 minute.

Pentru crema: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Abia acum adaugam untul si amestecam bine.

Pentru a asambla: se taie pandispanul in doua, se insiropeaza. Stratul inferior de pandispan se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura, se intinde bine peste aceasta si crema de lamaie, iar deasupra se vine cu cealalta jumatate de la pandispan.

Pentru decor: se incalzeste putin lapte, se da de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa. Se toarna ciocolata peste prajitura, apoi se orneaza cu frisca si decoratiuni de ciocolata (eu le-am cumparat, dar se pot face si in casa).

Dupa pregatire, ar trebui data la rece, dar eu nu am avut rabdare si am taiat cateva felii pentru a o gusta :) Insa va recomand s-o lasati cateva ore la frigider inainte de servire, ca sa se intareasca si crema, glazura sa prinda luciu si toate aromele sa se aseze.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-lyra.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise