Prajitura Sah-Mat

Timp pregatire
115 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Sah-Mat

Ingrediente

  • pentru blaturi:
  • 300 gr unt
  • 400 gr zahar pudra
  • 15 ml esenta de vanilie
  • 500 gra faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 6 oua
  • 4 linguri de cacao
  • un praf de sare
  • o cana de compot de caise, pere pentru insiropat
  • pentru crema:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 250 ml frisca lichida
  • 150 gr unt
  • 50 ml lichior de caise sau cirese (optional)
  • pentru ornat:
  • 250 ml frisca lichida
  • 80 gr fulgi de migdale
  • bilute mici-mici colorate :P optional of, course

Mod de preparare

Asa.... mai intai procedam la fabricarea blaturilor. Astfel ca intr-un bol curat frecati spuma untul la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Adaugati treptat ouale mixate bine cu un praf de sare, vanilia si faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Impartiti apoi compozita astfel rezultata in doua boluri in cantitate egala. In unul din ele adaugati cacaua si omogenizati bine. Turnati apoi compozitia alba (cea fara cacao) intr-o tava intinsa 24*35, unsa bine cu unt sau puneti o hartie de copt. Si coaceti la foc potricit cam 25-30 minute, pana se coace uniform, faceti testul cu scobitoarea, e mai sigur! Apoi procedati identic si la fel :P, si cu compozitia cu cacao. Lasati blaturile sa se raceasca complet, pe un gratar metalic, apoi le insiropati putin cu sirop din compot, sirop de zahar ars sau ce vreti voi, sau le lasati asa... neinsiropate.

Intre timp vom proceda la fabricarea cremei. Un proces tehnologic foarte simplu dar cu un rezultat spectaculos de delicios. Intr-o craticioara, pe baie de aburi, topiti ciocolata si lasati-o apoi la racit, la temperatura camerei. Separat mixati frisca lichida pana sta teapana. Adaugati in ea mixand continuu ciocolata topita, racita, dar inca fluida si untul topit dar rece. Mixati si dati la rece.

Pentru asamblarea prajiturii Sah-Mat va trebuie doar putintica rabdare, incredere si migala. Pe un blat de lucru se va desfasurta intreg procesul de asamblare.

Astfel ca mai intai taiati blaturile (pe lung) in fasii egale, cam de 4 cm. apoi puneti o fasie alba, una neagra, una alba si iar una neagra. e ca intr-un joc cu alba-neagra? Hmnmm...n-as crede! E mai tare ! :)) So, dupa ce ati aranjat fasiutele, lipiti-le intre ele, (una de alta adica), cu crema. Puneti crema si lipiti, asa ca-ntr-un pupic :)) Cand ati terminat de lipit cele patru bucati, ati format baza. Ungeti-le cu crema pe deasupra bine de tot dintr-un capat in altul, (puneti un strat de crema :P). Continuati sa ridicati al doilea etaj de fasiute, dar de data aceasta veti porni cu culoarea opusa celei de jos, adica negru, alb, negru alb. Inteles? le lipiti si pe acestea, exact ca la primul strat. Apoi le ungeti pe deasupra cu crema si procedati la fel si cu cel de al treilea strat de fasiute. Astfel ca la sfarsit veti obtine o minunata prajitura cu efectul tablei de Sah. Strangeti bine prajitura in folie de alimente si dati la rece cateva ore.

Pentru ornat puteti folosi o tableta de 200-250 gr ciocolata amaruie, topita si apoi turnata direct peste preajitura si ornata dupa cum va duce imaginatiunea. Sau puteti proceda cum am facut eu. Adica am mixat teapan 250 ml frisca lichida cu care am uns bine de tot prajitura pe toate fetele,.... dar mai inainte de asta....uitai sa ma spun: taiatu capetele prajiturii si transferati-o pe un platou lung.:P....apopi treceti la ornat! Deci inveliti-o bine in frisca si apoi va jucati dupa cum va duce imaginatia. Cum nu ma descurc cu posul sa fac minuni din frisca, a trebuit ca dupa ce am uns-o cat de cat, sa o impananez cu fulgi de migdale si sa pesar ici-colo niste bilute mici si dragut colorate.

Cam asta e tot! Greu? Nu cred! E usurel... poate doar migalos, dar usurel. Am uitat sa va spun ca mi-ar mai fi trebuit putina crema, dar am avut un ajutor de nadejde care facea gimnastica cu "Maimu vede..." si mai dadea si cu lingurita prin bolul cu crema de cioco.... so... aveti grija la aia mici :))!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise