autor:

Brindusa_Aluculesei

» » , Fripturi, Mancaruri cu carne

Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi

Autor: Brindusa_Aluculesei (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 august 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Brindusa_Aluculesei (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 august 2020

Ingrediente
Ingrediente pentru rata la ceaun:, -doua rate mari si grase,crescute in ograda mea,asa sa tot fie de cate 3 kg.de carne curata, -10 cepe albe, -2 capatani de usturoi, -cateva fire de frunze de rozmarin, -cateva fire de salvie, -cateva fire de oregano, -cateva fire de leustean, -1 lingura sare, -1 litru apa., Ingrediente pentru paine pe vatra:, -1 kg.faina de grau, -1 lingurita de sare, -2 pliculete de drojdie uscata,2x7 gr., -2 oua, -50 ml.ulei, -600 ml.apa., Pentru chipsuri de cartofi:, -cartofi rosii, -sare grunjoasa.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Se portioneaza carnea si se pune intr-un ceaun de tuci,eu am un ceaun foarte mare,asa cam de 30 kg. pe care il folosesc la multe feluri de mancare,este bun deoarece nu sare mancarea din ceaun.Se lasa sa fiarba pret de un sfert de ora asa cat sa lasa grasime.Se adauga ceapa taiata solzisori,usturoiul taiat feliute,ierburile aromate si se mai lasa la fiert inca un sfert de ora sa se prajeasca ceapa si usturoiul dupa care se adauga apa,eu am pus 1 litru de apa la asa mare cantitate de carne.se pune un capac si se fierbe la foc molcom,(potrivit) pana cand carnea se inmoaie si este buna de servit!

Mod de preparare pentru paine pe vatra:

Se pune faina de grau intr-un bol,se pune un ou,sare,drojdia inmuiata in putina apa calda,se framanta un aluat suficient de tare,asa cat sa nu curga sa poata sta pe vatra.La final se adauga ulei putin cate putin si se framanta pana se dezlipeste aluatul de pe vas.Se pune un prosop peste aluat si se lasa sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.Se presoara faina pe vatra,eu am pus caramida de samota in cuptor si am lasat sa se inclazeasca,am avut mari emotii,nu stiam daca imi va iesi cu toate ca am avut asa soba acasa in copilaria mea si faceam la ea prajituri si cozonaci,am pus aluatul pe vatra,l-am uns cu ou batut si am lasat in cuptor sa se rumeneasca.Cat timp painea a fost in cuptor eu am avut foc in soba.

Mod de preparare pentru chipsuri:

Se spala cartofii,se lasa cu tot cu coaja,se feliaza si stropesc cu sare grunjoasa si se pun pe plita ferbinte,se coc pe ambele parti!

Sa aveti pofta dragilor si la pofta dragilor la un deliciu intr-o gradina de vara plina de flori.

Soba mea este din anul 1978.
Daca ti-a placut reteta noastra "Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Ciulama de pui cu  ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Se taie pieptul cubulete, se condimenteaza si se prajeste usor pana isi schimba culoarea. Separat

13 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Tocanita din ficat de pasare

Tocanita din ficat de pasare

Ficatul spalat ,il punem la frigider,intr-un bol cu lapte pentru 30’. Maruntim ceapa, usturoil

19 voturi    17 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei

Slow Cooker 3.5L Red

- 32 %
219.99 lei
149.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru rata la ceaun:
  • -doua rate mari si grase,crescute in ograda mea,asa sa tot fie de cate 3 kg.de carne curata
  • -10 cepe albe
  • -2 capatani de usturoi
  • -cateva fire de frunze de rozmarin
  • -cateva fire de salvie
  • -cateva fire de oregano
  • -cateva fire de leustean
  • -1 lingura sare
  • -1 litru apa.
  • Ingrediente pentru paine pe vatra:
  • -1 kg.faina de grau
  • -1 lingurita de sare
  • -2 pliculete de drojdie uscata,2x7 gr.
  • -2 oua
  • -50 ml.ulei
  • -600 ml.apa.
  • Pentru chipsuri de cartofi:
  • -cartofi rosii
  • -sare grunjoasa.

Raporteaza reteta

Retete
de Brindusa_Aluculesei
Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonaci cu nuca si rahat

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri. Separat, intr-o oala, punem laptele

253 voturi    44 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Peste umplut cu legume

Peste umplut cu legume

Se curata pestele, se spala si se lasa la scurs de apa.Sseparat facem o compozitie din buretii fierti

66 voturi    27 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu peste
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Se cerne faina intr-un vas si peste ea se adauga drojdia topita cu sarea, zaharul si iaurtul, se

8 voturi    2 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Rata pe varza Rata pe varza

Varza se toaca marunt si se freaca cu sare. Ceapa tocata si un morcov ras se inabusa in putin ulei si 2 linguri apa.Se adauga apoi

7 voturi    7 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Friptura de vita la cuptor Friptura de vita la cuptor

Scoatem carnea de vită pe care am ținut-o in frigider o oră, ungem carnea pe toate părtile cu ulei sare și piper o mai lăsăm

2 voturi    1 comentariu
30 min
Fripturi
Snitele din aripioare de pui