Reteta jinarsului de Bistrita

Timp pregatire
1320 minute
Complexitate
medie
Reteta jinarsului de Bistrita

Ingrediente

  • 500 kg mere

Mod de preparare

Prin noiembrie se macina merele si se pun in butoaie si se lasa la fermentat pana primavara.

Cand a inflorit marul ducem merele macinate(borhotul)la cazan.

Din borhotul fiert in cazan rezulta o tuica de 25-28 de gr(ciusla).Dupa ce sa terminat tuica slaba(ciusla)se mai da la fiert o data la cazan.Din fierberea ciuslei iese jinarsul de Bistrita care are grade de la 52 pana la 56 dupa pofta si putere .

Jinarsul fiert la cazan:

Itr-un vas se pune 7-8 linguri de zahar si 2 linuri de ghimen.Vasul se pune pe jarul de sub cazan si se tine pana se caramelizeaza zaharul.Jinarsul se combina cu apa in raport de 1/1 (daca de peste 54gr se pune mai putin jinars)si se toarne peste zaharul caramelizat si se lasa pe jar pana da in clocot.

Final:

Cand clocoteste se tine vasul de coada si se rastoarna putin ca bautura se se aprinda9flambeze).Se scoate de pe jar si se stinge cu un simplu suflu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise