Ingrediente
12 kg de rosii, 12 lingurite cu varf de sare, 12 lingurite de zahar
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
27 voturi
Mod de preparare
Cine vrea poate adauga si alte condimente, dupa gust.
Spalati rosiile si crestati-le, doar putin la coaja, in varf, apoi puneti-le pe rand la oparit in apa clocotita cam 1-2 minute.
Dupa ce s-au racorit, curatati pielita si la cotor, acolo, daca sunt mai micute le lasati intregi, daca sunt mai mari le puteti taia in bucati. Puneti-le pe toate intr-o oala, la foc mic, pana lasa zeama.
Puteti pune sub oala o placa de fonta sau o tabla mai groasa, ca sa nu se prinda. Adaugati sarea, zaharul si condimentele si fierbeti-le vreo 30 de minute. Intre timp, pregatiti o cratita in care puneti un prosop de bucatarie, borcanele curate si uscate, apoi apa, pe langa borcane, si asezati-o la incins, la foc foarte mic, pana se infierbanta borcanele. Cu un polonic umpleti-le bine cu rosii si sucul lasat, apoi strangeti foarte bine capacele, luand fiecare borcan in mana, cu un stergar uscat. Dupa ce le-ati strans bine duceti-le pe rand la cuibul de perne pentru sterilizat.
Lasati-le la sterilizat pana a doua zi si sunt gata de pus in camara. O sa va prinda foarte bine la iarna. Daca nu vreti, cumparati pasta de rosii si ati scapat. :) Dar nu-i totuna cu ce ai pus tu cu mana ta, unde stii ce si cum ai facut, nu-i asa?
Laurentiu Meleca , 04 august 2015
Reteta Nelei este foarte buna.O puteti face fara grije.Tot asa puteti face doar suc de rosii.Este o nebunie peste iarna.Atat la rosii cat si la suc puteti pune o jumatate de lingurita de sare la fiecare borcan de 800 ml.
Cati Trestica , 03 august 2015
si eu fac asa de ani buni, sunt excelente
Lia Liane , 03 august 2015
Tot ce se sterileaza nu are nevoie de conservanti , eu nu folosesc conservanti la nimic si nici nu am folosit niciodata , insa sterilizez totul si nu mi sa stricat nimic din ce am pus la borcan , fie compot , siropuri , gem , marmelada , zacusca , bulion , muraturi , chiar azi am pus legume pt ciorbe si tocanite .
Victoria Stefanache , 30 iulie 2015
Cum vine asta, fara conservanti! Zaharul e si mai rau! Sterilizarea prin fierbere, e sfanta, dupa cum stiu toate gospodinele adevarate.
Semen Elena-Beatrice , 29 iulie 2015
fara sa mai completati cu suc de rosii????
Andrei Nicoleta , 29 iulie 2015
ce contimente se pun?
Lex Sed , 25 iulie 2015
Ideea e, ca rosiile sa fie cat mai putin oparite, sau chiar deloc in cazul celor cherry, de aceea dupa ce se cresteaza, se introduc rapid in apa clocotita unde se tin putin, apoi se pun in apa rece si nu se tin mult, se scot si se lasa la racit dupa care se decojesc si se pun direct in borcane.Ele trebuie sa-si pastreze forma.In cazul celor mici, se pun direct in borcane, adaugam suc proaspat de rosii, capsam si dam la cuptor pt sterilizare.Ideea cu frunza de busuioc pusa in fiecare borcan, e buna, rosiile vor primi un gust deosebit, frumos parfumat.
Lex Sed , 25 iulie 2015
Reteta e banala, incompleta...depasita. Trebuie spus...si facut...dupa ce oparim rosiile crestate, le punem imediat in apa rece sau apa cu gheata.Ele sunt moi si nu trebuie tocate, le tocam in momentul folosirii sau le lasam asa.Cat despre sterilizarea in apa, asta e de pe vremea bunicilor, cand borcanele erau acoperite cu celofan si nu exista o alta posibilitate de sterilizare.Acum in 2015, sterilizarea se face direct in cuptor, in tava, fara apa in tava...duns uscat, se tin pana observam ca bulbuceste in borcane, apoi se inchide focul si raman acolo pana a doua zi. Nu va pierdeti timpul cu chestii primitive...e timpul sa evoluati.
Valsan Nela , 05 iulie 2015
O reteta simpla de rosii in bulin fara conservanti si fara decojit si fara fierbere in cratita.....se aleg rosii prunisoara potrivite,se spala se aseaza in borcane si peste ele se adauga suc de rosii ,bineinteles sucul facut acasa...se infileteaza se se pun la BAIN MARIE 45 minute .Se lasa pana a doua zi acoperite apoi depozitate in camara sau ce are fiecare . fac de ani de zile si tin. E prea complicata reteta de mai sus...
Adela Adela , 04 iulie 2015
Si eu fac rosii din astea.Le oparesc,le decojesc sdi le tai in 6.Le pun n sticle cu gura larga si le sterilizez 30 min.Fara zahar si fara conservant.
Onel , 04 iulie 2015
Pre mult de lucru
Ciucur Gheorghe , 04 iulie 2015
Inainte de a pune rosiile in borcan asezati 5-6 frunze de busuioc.O sa capete o aroma fina de busuioc iar bonusul este ca tocmai ati folosit un conservant bun si natural.
Lia Manolache , 04 iulie 2015
sa inteleg ca le punem la fiert intregi? sau le taiem ?
Busuioc Dalia , 17 august 2014
FOARTE BUE ROSIILE IN BULION!EU FOLOSESC ROSII MICI(CHERRY).
Lenuta Sfintes , 10 august 2014
e buna
Lenuta Sfintes , 10 august 2014
reteta este buna dar ptr mai multa siguranta eu am adaugat la fiecare borcan cate o aspirina netamponata.
Sandu Toma , 09 august 2014
NU ESTE REA RETETA !
Yoop Mihaela , 31 iulie 2014
astazi am facut dupa reteta d-voastra! gustul era perfect, sa speram ca tine si fara conservanti! da perfect
Adele Elisabeth Nestor , 01 septembrie 2013
astazi am facut dupa reteta d-voastra! gustul era perfect, sa speram ca tine si fara conservanti!
maria , 31 august 2013
nu am facut niciodata dar vreau sa incerc.mi se pare foarte buna si gustoasa, dar mai ales sanatoasa pt ca asa cum sa spus ce pui cu mina ta stii ce e
LUBITA (Chef de cuisine) , 12 august 2013
Chiar acum am terminat si eu cateva borcane cu rosii dar am pus suc de rosii peste ele(mi-a ramas de asta toamna)si tot fara conservant
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2013
Nici eu nu pun conservant.