autor:

Victoria Gabriela

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 28 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 28 martie 2015

Ingrediente
(cca 12 -14 porții), Pentru BLAT:, 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri ulei, 5 linguri făină, 3 linguri cacao neagră, 1 fiolă esență rom, 1 plic zahăr vanilat, 1 vârf cuțit de sare, Pentru CREMĂ:, 160 gr. ciocolată neagră, 160 gr. smântână pentru frișcă, 2 linguri de zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, cca 3 linguri vișine din dulceață, opțional: 2 linguri coajă de portocală confiată tăiată mărunt

Dificultate: Medie Timp: 1h

41 voturi

Mod de preparare

BLATUL:



Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună cu un praf de sare, până când rezultă acea spumă frumoasă și tare (dacă se răstoarnă vasul, spuma nu cade). În acest moment începeți să adăugați treptat zahărul continuând să bateți albușurile, până când spuma devine lucioasă și consistentă, iar zahărul s-a topit (nu se mai simte).

Gălbenușurile împreună cu un praf de sare se amestecă bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, până își sporesc puțin volumul.

Se toarnă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn până se incorporează în spuma de albușuri. În acest moment se renunță la mixer/ tel.

Se amestecă făina cu cacaoa, amestecul obținut se cerne și se adaugă peste compozitia de ou. Se amestecă ușor cu o paletă/lingură de lemn cu mișcări circulare de sus în jos, până când făina este bine incorporată iar compoziția de blat este omogenă.

Se tapetează tava (eu am folosit o tava de 30x35 cm) cu hârtie de copt și se toarnă aluatul pregătit în tavă. Stratul de aluat trebuie să aibă o grosime de cca. 1 cm.

Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C și se coace pentru cca 10 - 12 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”). Atenție! Blatul nu trebuie să se usuce la copt!

Când este gata, se scoate tava din cuptor și se răstoarnă blatul pe un prosop curat și umed (foarte bine stors). Se umezesc mâinile cu apă și se pun peste hârtia de copt, care în acest fel se va desprinde foarte ușor.

Se rulează blatul în prosopul umed, pentru a da formă ruladei și se lasă așa până când crema este gata.

CREMA:

Se rupe ciocolata în bucăți care se pun împreună cu frișca lichidă într-un vas, la foc foarte mic. Se ține vasul pe foc, amestecând mereu, până când ciocolata se topește iar crema devine omogenă. Atenție! Amestecul nu trebuie să ajungă la fierbere!

Crema de ciocolată astfel obținută se bagă la frigider.

Când crema s-a răcit, se adaugă zahărul pudră, vanilia (și alte arome dacă preferați) și se mixează bine până se topește zahărul, iar crema devine fină și spumoasă.

Asamblare

Se desface blatul din prosop, se întinde crema cât se poate de uniform, se pun deasupra vișinele din dulceață (care au fost lăsate pe o hârtie absorbantă în prealabil) și bucățelele de portocală confiată, se rulează la loc și se bagă pentru câteva ( 2-3) ore la rece, asta dacă aveți răbdare. ;).

Se decorează rulada după preferință: fie se pudrează cu zahăr, fie se opresc 4-5 linguri de cremă și se îmbracă rulada (cum era în rețeta originală), se fac diverse modele cu furculița (sau cu un ”pieptene” special), se presară diverse ornamente colorate deasupra, fie cum vă ”spune” vouă inspirația momentului...sau...se poate decora cu o altă glazură de ciocolată (cum am procedat eu) și se rade ciocolată albă deasupra.

Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolată neagră (1 ciocolată), 60 grame smântână grasă pentru frișcă, 1 linguriță ulei. Se topește ciocolata împreună cu smântâna și uleiul, la foc mic, amestecând continuu și se toarnă glazura caldă peste ruladă.

După decorare se mai lasă rulada în frigider pentru încă cel puțin o oră, după care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de ruladă și cu portocală confiată.

Poftă bună!

Mai multe detalii, sfaturi și fotografii găsiți pe https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada cu ciocolata si visine din dulceata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prăjitură acoperiș

Prăjitură acoperiș

Amestecam toate ingredientele pentru foi. Faina se pune putin cate putin, pe urma se framanta. Compozitia

5 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Prajituri
Chec pufos-reteta mamei mele

Chec pufos-reteta mamei mele

Mixam albusurile cu praful de sare pana ce devine albe si batoase; Galbenusurile le mixam cu zaharul

48 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Nedelcu_Carmen Marcela

    Nedelcu_Carmen Marcela (Maestru bucatar) , 25 martie 2016

    Foarte buna si se face repede

  • Fara foto

    Alina , 20 ianuarie 2016

    Absolut delicioasa!!!! :)

  • Fara foto

    Lucia Silaghi , 10 decembrie 2015

    Mulțumim pentru Rețete.

    • Fara foto

      Roxana Dinca , 07 noiembrie 2015

      UNT nu contine crema ?! Caci frisca cu ciocolata topite pe foc iese o zeama...

    • Fara foto

      Felicia Cristea , 04 iulie 2015

      este absolut divina !

    • AdeLyna

      AdeLyna (Chef de cuisine) , 29 mai 2015

      Delicioasa! Am sa incerc si eu doar ca in loc de crema de ciocolata neagra, o voi umple cu crema de ciocolata alba, ne place mai mult! :)

    • Fara foto

      Liliana Grigoras , 21 aprilie 2015

      suuuper bun !!!

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 20 aprilie 2015

      Buna, Angela! Sunt curioasa doar cum ti-a iesit si daca ti-a placut! :)

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 20 aprilie 2015

      Ma bucur ca ti-a placut, Nora! Cu mare drag!

    • Fara foto

      Dorina Olariu , 01 aprilie 2015

      buna idee am sa o probez poate de Paste

    • Fara foto

      Lacramioara Sumanariu , 31 martie 2015

      EXCELENT

    • Fara foto

      Bunu Angela , 31 martie 2015

      Mi-ai dat o idee buna , multumesc il voi face cu siguranta .

    • Fara foto

      Nora Munteanu , 30 martie 2015

      Am facut-o,este foarte buna si rapida ;multumesc pentru reteta!

    • Fara foto

      Eny Enyko , 30 martie 2015

      e f dar este f scumpa

    • Ciuca_Ada

      Ciuca_Ada (Chef de cuisine) , 30 martie 2015

      super ...o sa o incerc negresit!

    • Laura_Nechita

      Laura_Nechita (Chef de cuisine) , 30 martie 2015

      Arata grozav aceasta rulada!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

41 voturi

Ingrediente

  • (cca 12 -14 porții)
  • Pentru BLAT:
  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri făină
  • 3 linguri cacao neagră
  • 1 fiolă esență rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare
  • Pentru CREMĂ:
  • 160 gr. ciocolată neagră
  • 160 gr. smântână pentru frișcă
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • cca 3 linguri vișine din dulceață
  • opțional: 2 linguri coajă de portocală confiată tăiată mărunt

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post

Nedelcu_Carmen Marcela (Maestru bucatar)

Foarte buna si se face repede

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Tarta de lamaie