Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

Ingrediente

  • (cca 12 -14 porții)
  • Pentru BLAT:
  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri făină
  • 3 linguri cacao neagră
  • 1 fiolă esență rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare
  • Pentru CREMĂ:
  • 160 gr. ciocolată neagră
  • 160 gr. smântână pentru frișcă
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • cca 3 linguri vișine din dulceață
  • opțional: 2 linguri coajă de portocală confiată tăiată mărunt

Mod de preparare

BLATUL:

Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună cu un praf de sare, până când rezultă acea spumă frumoasă și tare (dacă se răstoarnă vasul, spuma nu cade). În acest moment începeți să adăugați treptat zahărul continuând să bateți albușurile, până când spuma devine lucioasă și consistentă, iar zahărul s-a topit (nu se mai simte).

Gălbenușurile împreună cu un praf de sare se amestecă bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, până își sporesc puțin volumul.

Se toarnă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn până se incorporează în spuma de albușuri. În acest moment se renunță la mixer/ tel.

Se amestecă făina cu cacaoa, amestecul obținut se cerne și se adaugă peste compozitia de ou. Se amestecă ușor cu o paletă/lingură de lemn cu mișcări circulare de sus în jos, până când făina este bine incorporată iar compoziția de blat este omogenă.

Se tapetează tava (eu am folosit o tava de 30x35 cm) cu hârtie de copt și se toarnă aluatul pregătit în tavă. Stratul de aluat trebuie să aibă o grosime de cca. 1 cm.

Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C și se coace pentru cca 10 - 12 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”). Atenție! Blatul nu trebuie să se usuce la copt!

Când este gata, se scoate tava din cuptor și se răstoarnă blatul pe un prosop curat și umed (foarte bine stors). Se umezesc mâinile cu apă și se pun peste hârtia de copt, care în acest fel se va desprinde foarte ușor.

Se rulează blatul în prosopul umed, pentru a da formă ruladei și se lasă așa până când crema este gata.

CREMA:

Se rupe ciocolata în bucăți care se pun împreună cu frișca lichidă într-un vas, la foc foarte mic. Se ține vasul pe foc, amestecând mereu, până când ciocolata se topește iar crema devine omogenă. Atenție! Amestecul nu trebuie să ajungă la fierbere!

Crema de ciocolată astfel obținută se bagă la frigider.

Când crema s-a răcit, se adaugă zahărul pudră, vanilia (și alte arome dacă preferați) și se mixează bine până se topește zahărul, iar crema devine fină și spumoasă.

Asamblare

Se desface blatul din prosop, se întinde crema cât se poate de uniform, se pun deasupra vișinele din dulceață (care au fost lăsate pe o hârtie absorbantă în prealabil) și bucățelele de portocală confiată, se rulează la loc și se bagă pentru câteva ( 2-3) ore la rece, asta dacă aveți răbdare. ;).

Se decorează rulada după preferință: fie se pudrează cu zahăr, fie se opresc 4-5 linguri de cremă și se îmbracă rulada (cum era în rețeta originală), se fac diverse modele cu furculița (sau cu un ”pieptene” special), se presară diverse ornamente colorate deasupra, fie cum vă ”spune” vouă inspirația momentului...sau...se poate decora cu o altă glazură de ciocolată (cum am procedat eu) și se rade ciocolată albă deasupra.

Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolată neagră (1 ciocolată), 60 grame smântână grasă pentru frișcă, 1 linguriță ulei. Se topește ciocolata împreună cu smântâna și uleiul, la foc mic, amestecând continuu și se toarnă glazura caldă peste ruladă.

După decorare se mai lasă rulada în frigider pentru încă cel puțin o oră, după care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de ruladă și cu portocală confiată.

Poftă bună!

Mai multe detalii, sfaturi și fotografii găsiți pe https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise