Ingrediente
(cca 12 -14 porții), Pentru BLAT:, 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri ulei, 5 linguri făină, 3 linguri cacao neagră, 1 fiolă esență rom, 1 plic zahăr vanilat, 1 vârf cuțit de sare, Pentru CREMĂ:, 160 gr. ciocolată neagră, 160 gr. smântână pentru frișcă, 2 linguri de zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, cca 3 linguri vișine din dulceață, opțional: 2 linguri coajă de portocală confiată tăiată mărunt
Dificultate: Medie | Timp: 1h
51 voturi
Mod de preparare
Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună cu un praf de sare, până când rezultă acea spumă frumoasă și tare (dacă se răstoarnă vasul, spuma nu cade). În acest moment începeți să adăugați treptat zahărul continuând să bateți albușurile, până când spuma devine lucioasă și consistentă, iar zahărul s-a topit (nu se mai simte).
Gălbenușurile împreună cu un praf de sare se amestecă bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, până își sporesc puțin volumul.
Se toarnă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn până se incorporează în spuma de albușuri. În acest moment se renunță la mixer/ tel.
Se amestecă făina cu cacaoa, amestecul obținut se cerne și se adaugă peste compozitia de ou. Se amestecă ușor cu o paletă/lingură de lemn cu mișcări circulare de sus în jos, până când făina este bine incorporată iar compoziția de blat este omogenă.
Se tapetează tava (eu am folosit o tava de 30x35 cm) cu hârtie de copt și se toarnă aluatul pregătit în tavă. Stratul de aluat trebuie să aibă o grosime de cca. 1 cm.
Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C și se coace pentru cca 10 - 12 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”). Atenție! Blatul nu trebuie să se usuce la copt!
Când este gata, se scoate tava din cuptor și se răstoarnă blatul pe un prosop curat și umed (foarte bine stors). Se umezesc mâinile cu apă și se pun peste hârtia de copt, care în acest fel se va desprinde foarte ușor.
Se rulează blatul în prosopul umed, pentru a da formă ruladei și se lasă așa până când crema este gata.
CREMA:
Se rupe ciocolata în bucăți care se pun împreună cu frișca lichidă într-un vas, la foc foarte mic. Se ține vasul pe foc, amestecând mereu, până când ciocolata se topește iar crema devine omogenă. Atenție! Amestecul nu trebuie să ajungă la fierbere!
Crema de ciocolată astfel obținută se bagă la frigider.
Când crema s-a răcit, se adaugă zahărul pudră, vanilia (și alte arome dacă preferați) și se mixează bine până se topește zahărul, iar crema devine fină și spumoasă.
Asamblare
Se desface blatul din prosop, se întinde crema cât se poate de uniform, se pun deasupra vișinele din dulceață (care au fost lăsate pe o hârtie absorbantă în prealabil) și bucățelele de portocală confiată, se rulează la loc și se bagă pentru câteva ( 2-3) ore la rece, asta dacă aveți răbdare. ;).
Se decorează rulada după preferință: fie se pudrează cu zahăr, fie se opresc 4-5 linguri de cremă și se îmbracă rulada (cum era în rețeta originală), se fac diverse modele cu furculița (sau cu un ”pieptene” special), se presară diverse ornamente colorate deasupra, fie cum vă ”spune” vouă inspirația momentului...sau...se poate decora cu o altă glazură de ciocolată (cum am procedat eu) și se rade ciocolată albă deasupra.
Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolată neagră (1 ciocolată), 60 grame smântână grasă pentru frișcă, 1 linguriță ulei. Se topește ciocolata împreună cu smântâna și uleiul, la foc mic, amestecând continuu și se toarnă glazura caldă peste ruladă.
După decorare se mai lasă rulada în frigider pentru încă cel puțin o oră, după care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de ruladă și cu portocală confiată.
Poftă bună!
Mai multe detalii, sfaturi și fotografii găsiți pe https://vickysrecipes.wordpress.com/
Lucia Silaghi , 10 decembrie 2015
Mulțumim pentru Rețete.
Roxana Dinca , 07 noiembrie 2015
UNT nu contine crema ?! Caci frisca cu ciocolata topite pe foc iese o zeama...
Felicia Cristea , 04 iulie 2015
este absolut divina !
AdeLyna (Chef de cuisine) , 29 mai 2015
Delicioasa! Am sa incerc si eu doar ca in loc de crema de ciocolata neagra, o voi umple cu crema de ciocolata alba, ne place mai mult! :)
Liliana Grigoras , 21 aprilie 2015
suuuper bun !!!
Victoria Gabriela , 20 aprilie 2015
Buna, Angela! Sunt curioasa doar cum ti-a iesit si daca ti-a placut! :)
Victoria Gabriela , 20 aprilie 2015
Ma bucur ca ti-a placut, Nora! Cu mare drag!
Dorina Olariu , 01 aprilie 2015
buna idee am sa o probez poate de Paste
Lacramioara Sumanariu , 31 martie 2015
EXCELENT
Bunu Angela , 31 martie 2015
Mi-ai dat o idee buna , multumesc il voi face cu siguranta .
Nora Munteanu , 30 martie 2015
Am facut-o,este foarte buna si rapida ;multumesc pentru reteta!
Eny Enyko , 30 martie 2015
e f dar este f scumpa
Ciuca_Ada (Chef de cuisine) , 30 martie 2015
super ...o sa o incerc negresit!
Laura_Nechita (Chef de cuisine) , 30 martie 2015
Arata grozav aceasta rulada!