Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Ingrediente

  • 3-4 radacini de morcov
  • 2 radacini de pastarnac
  • 2-3 radacini de patrunjel
  • 1 radacina de telina (1/2 sau 1/4 daca e mare)
  • 3-4 cartofi medii sau 2 mai mari
  • 1 cutie mica cu mazare verde
  • 1 cutie mica cu porumb dulce
  • tarhon
  • sare dupa gust
  • Pentru sosul de maioneza:
  • 4 oua fierte tari
  • 1 ou crud
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de mustar
  • sucul de la o lamaie
  • 3 linguri de smantana dulce
  • tarhon

Mod de preparare

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa sa iasa mineralele din legume in timpul fierberii). Eu le-am fiert cam 40 de minute in oala normala. Se strecoara si se lasa legumele sa se raceasca in sita (intre timp se mai scurge apa). Se scoate continutul celor 2 conserve si se da intr-un clocot in cratita separata, dupa care se strecoara separat.

Pana se racesc legumele, fierbem bine ouale 5-7 minute in apa cu putin otet (care ajuta la decojirea lor usoara). Dupa ce s-au racit si decojit, se taie in jumatati, iar galbenusurile se pun in bolul in care vom prepara maioneza. Se faramiteaza bine galbenusurile fierte cu o furculita, apoi adaugam galbenusul crud, mustarul si omogenizam bine. Punem sucul de lamaie treptat, in timp ce mestecam continuu. Cand compozitia a devenit omogena, incepem sa picuram uleiul in timp ce amestecam intr-un singur sens compozitia. Avem grija sa nu punem ulei mult deodata pana cand compozitia nu a inceput sa devina groasa si, de asemenea, sa nu schimbam sensul de amestecare. E gata atunci cand nu mai cade de pe lingura daca o ridicam sus, iar in vas raman urmele lingurii fara sa se mai acopere. Desigur, putem folosi un mixer care ne salveaza din timpul de lucru.

Punem intr-un bol 5-6 linguri de maioneza pentru ornat. Adaugam in maioneza ramasa smantana dulce si amestecam dupa fiecare lingura ca sa se omogenizeze bine, apoi, la sfarsit, adaugam tarhonul taiat marunt. (De obicei eu am tarhon pus la borcan cu sare sau otet). Taiem legumele cubulete mici si le punem intr-un castron suficient de incapator ca sa putem face amestecul. Adaugam porumbul si mazarea peste ele. La sfarsit putem sa le adaugam un strop de sare (1 lingurita rasa ajunge). Punem cu lingura sosul de maioneza peste legume si le amestecam incet, de jos in sus. Asezam apoi toata compozitia intr-un vas de servit, punem maioneza lasata pentru ornat si nivelam cu dosul unei lingure de metal sau spatula, apoi decoram cu masline si albusul taiat sau dupa fantezia fiecareia. Punem toata salata la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire. Se serveste rece si niciodata calduta asa cum e imediat dupa ca am preparat-o.

Daca vrem sa facem o salata de post fara maioneza, putem face un sos din 4-5 linguri de mustar frecate cu 50-100 ml de ulei si zeama de la 1-2 lamai, peste care adaugam tarhonul taiat marunt, apoi il turnam peste legumele taiate. Tarhonul face salata mai digestiva si ii da o aroma aparte, foarte placuta. Putem folosi si tarhon uscat, din punga, dar el nu are acelasi efect ca cel de la borcan pus cu sare sau congelat. Daca avem tarhon proaspat, cu atat mai bine, dar va trebui sa il fierbem putin, cam 1-2 minute, inainte sa-l taiem si sa-l adaugam in sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise