Sarmale in foi de varza dulce

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Sarmale in foi de varza dulce

Ingrediente

  • -2,5 kg varza dulce(2 capatini)
  • -500 g carne de vita
  • -2 cepe
  • -marar
  • -piper
  • -ienibahar
  • -cimbru
  • -sare
  • -60-70 g de orez + cca 150-200 ml apa
  • -suc de la 4 rosii(cca 350 ml suc)+cam 300-350 ml apa
  • -cca 5 foi de dafin
  • -cca 3 linguri de ulei de masline
  • -zeama de la 1 lamiie
  • -1 lingurita de boia

Mod de preparare

Verzelor li se taie cotorul,de jur-imprejur,apoi se pun,una cite una,intr-o cratita,cu apa fierbinte;(eu pun in apa,niste zeama de lamiie,sau sare de lamiie,pt.a diminua mirosul de varza).

Se intoarce(varza),in apa,pe toate partile,cca 2 minute;pe vreme ce frunzele se desprind,le scoatem din apa.Apoi,taiem nervura,de pe dosul frunzei.Din cele 2 verze,luam frunzele,de marime mijlocie,pt.sarmale(cca 35 de Frunze),iar restul de frunze,le taiem fideluta,si le punem sub sarmale,in cratita.

Pentru umplutura,carnea cu o ceapa (din cele 2) prajita putin si rece,se dau prin masina de tocat.La aceasta compozitie se adauga sare,piper,ienibahar,marar,cimbru pudra(cca1/4 lingurita);se amesteca bine,apoi se pune orezul(spalat)si apa;se amesteca,usor,sa nu spargem boabele de orez;trebuie sa fie o umplutura moale.

Apa se pune,ca orezul sa aiba apa,pt a fierbe si umplutura sa nu fie tare.In caz,ca nu punem apa,umplutura va fi tare,orezul,absorbind apa din carne.Daca carnea e grasa,se pune apa mai putina.

Carnea mea nu a fost grasa,am avut nevoie de apa mai multa.

Pt.a face sarmalele,procedam asa:se intinde o frunza;in mijloc punem o lingura de umplutura,se inchide frunza,peste carne,apoi se ruleaza.Se fac asa toate sarmalele.

Inainte de a pune sarmalele pe foc,pe o bucata de material,de cca 15/15(f.curat,de preferinta alb),se pun(dupa gust),boabe de piper,boabe de ienibahar,marar,cimbru;se inchide si se leaga cu ata.Se face o”bocceluta”.

Intr-o cratita,se pune toata varza taiata fideluta,apoi se aranjeaza sarmalele si “bocceluta” cu condiment.

Punem condimentele in “bocceluta”,ca sa ramina sarmalele curate.

Apoi,sucul de rosii,indoit cu apa( se pune cam jumi-juma),se pune peste sarmale,sa le cuprinda;se sareaza dupa gust;se pun,apoi,frunzele de dafin.Punem cratita pe foc,sa clocoteasca,dupa aceea acoperim cratita cu folie si o dam la cuptor,la foc f.mic,cca 2 ore.

Dupa aceea se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca,cca 20 minute;in timpul asta,a 2-a ceapa,taiata marunt,o prajim,in cca 3 linguri de ulei de masline;dupa ce e prajita se pune 1 lingurita de boia;se amesteca bine,apoi se pune zeama de la o lamiie;se amesteca si se ia de foc.

Sarmalele se rastoarna pe un platou,apoi ,punem deasupra,ceapa prajita(vezi poza).

Se servesc fierbinti ,stropite(din belsug) cu smintina,cu mamaliga.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise