Sarmale în foi de varză murată

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 300 g carne de porc
  • 200 g carne de vită (sau 500 g carne de porc)
  • 100 g orez
  • 150 g untură sau ulei
  • 200 g ceapă
  • 50 g bulion
  • 300 g roşii
  • 2 căpăţâni de varză murată
  • piper
  • 1 fir cimbru
  • 1 foaie dafin.

Mod de preparare

Carnea împreună cu ceapa puţin călită se dau prin maşina de tocat. Se adaugă orezul opărit, piper pisat, sare, se amestecă şi cu această tocătură se pregătesc sarmalele cu foi de varză alese dinainte, foile trebuind să fie subţiri).

Se aşază carnea (cât o nucă mijlocie) pe marginea foii, pe palma întinsă sau pe masă, se întoarce un capăt al frunzei peste carne şi se rulează până la celălalt capăt şi apoi marginile frunzei de la capete se introduc în interiorul sarmalei.

Frunzele rămase se taie cât se poate se subţire. O parte din această varză se pune la fundul cratiţei. Peste ea se aşază apoi sarmalele în rânduri suprapuse, iar deasupra restul de varză tocată. Printre rândurile de sarmale sau la mijloc se poate pune costiţă afumată sau slănină.

Oala cu sarmale se umple cu atâta apă caldă cât este nevoie de a acoperi sarmalele. Peste sarmale se mai pun cimbru, felii de rosii sau suc de roţii şi se lasă să fiarbă acoperit cu capac 2-3 ore fără întrerupere.

Între timp, se mişcă din când în când cratiţa să nu se prindă sarmalele de fund. Dacă sarmalele scad în timpul fiertului, se mai adaugă apă fierbinte. Se recomandă ca, după ce au fiert pe jumătate, sarmalele să se introducă în cuptor la foc mic. Ca să nu se afume, se pot pune la fundul vasului beţişoare sau beţe de mărar uscat. Dacă varza este prea acră sau sărată, trebuie spălată bine înainte de întrebuinţare.

La sarmale nu este bine să se pună la început prea multă apă, întrucât se umflă în timpul fierberii, iar apa va curge pe plită. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă pe parcurs. Sarmalele se servesc cu mămăliguţă caldă şi, după gust, cu smântână.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise