Sarmalute cu soia si ciuperci in foi de vita (de post)

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Sarmalute cu soia si ciuperci in foi de vita (de post)

Ingrediente

  • 200 g cuburi soia
  • 300 g ciuperci champignon
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 40-50 frunze de vita de vie
  • 1 legatura marar + patrunjel (proaspat sau uscat)
  • 4 linguri ketchup
  • 300 ml bulion, 20 ml ulei
  • 2 linguri faina
  • 1 ceasca orez
  • 4-5 foi de dafin
  • 1-2 rosii
  • 2 lingurite condimente pentru sarmale (optional concentrat de ciuperci)
  • sare, piper, boia, cimbru

Mod de preparare

Puneti la inmuiat cuburile de soia in 350-400 ml apa clocotita cu condimente pentru sarmale, sau sare si piper, pentru aproximativ 15-20 minute. Intre timp curatati si tocati marunt cepele si morcovul. Puneti-le la calit in 10 ml ulei, fara sa prajiti si adaugati ketchup. Lasati-le la calit cateva minute si adaugati putina apa.

Stoarceti soia cu mana, puneti-o intr-un blender si mixati 10 secunde (sau dati cuburile prin masina de tocat). Spalati, tocati ciupercile si adaugati-le peste ceapa calita, amestecati si adaugati orezul spalat. Lasati la calit pana orezul absoarbe zeama. Puneti totul intr-un castron impreuna cu soia tocata si condimente. Adaugati verdeata tocata si omogenizati compozitia.

Puneti frunzele de vita in apa rece, daca sunt congelate sau sarate. Daca aveti frunze proaspete, opariti-le cateva secunde, cate 5-6 deodata, in apa clocotita. Infasurati sarmalutele nu prea strans si asezati-le radial intr-o cratita, in straturi, pana terminati sarmalele. Acoperiti-le cu foile de vita ramase, felii de rosii, adaugati uleiul ramas, bulionul, foi de dafin, cimbru si apa cat sa le acopere.

Puneti cratita la fiert, la foc mic, iar cand incepe sa clocoteasca, dati-o la cuptorul preincalzit pentru inca 35-40 minute la foc mediu. Controlati sa nu scada zeama, mai completati cu 300-400 ml apa cu boia.

Dupa ce au fiert sarmalele, desfaceti faina in apa, turnati-o peste sarmale, scuturand cratita de manere pentru a amesteca sosul. Mai lasati la cuptor inca 5 minute si este gata. Dregti gustul sosului de sare si piper.

Scoateti sarmalele pe un platou, decorati cu verdeata si feliile de rosii, adaugati si sos din cratita. Se pot servi cu peperoni sau le puteti acri cu putina zeama de lamaie sau otet, dupa preferinta.

Pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise