Ingrediente
400-450 g carne de manzat, 50-60 frunze de tei tinere mai mari, 1 ceapa alba, 1 ceapa rosie, 1 morcov, 1 legatura marar + patrunjel, 2 rosii, 50 g orez, 3-4 linguri ketchup, 10 ml ulei, 2 lingurite baza pentru mancaruri, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita zahar (optional), 3 lingurite faina, 100 ml suc de rosii/bulion, cimbru, sare, piper dupa gust
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
13 voturi
Mod de preparare
Frunzele de tei nu se oparesc, pentru ca sunt foarte fragede. Le spalati cu apa calduta si le puneti deoparte. Daca nu folositi carne tocata, taiati carnea in cubulete nu prea mici si fara pielite, curatati cepele si taiati-le bucati mari, curatati si feliati morcovul, spalati si tocati mare verdeata. Puneti-le in blender (nu incap toate deodata) si dupa ce ati mixat totul, dar nu prea marunt, puneti-le intr-un castron impreuna cu orezul, ketchup, baza de mancaruri, cimbru sare, piper si omogenizati compozitia. Incepeti sa impachetati sarmalutele.
Puneti pe fiecare frunza o manuta de umplutura si impachetati incepamd de la codita, indoiti apoi o margine, rulati pana la varf si partea care ramane o indesati cu degetul in sarmaluta. Puneti toate sarmalutele intr-o cratita mai inaltuta (tuci), acoperiti-le cu frunzele ramase si cu felii de rosii. Printre sarmalute puneti foi de dafin si cimbru. Turnati bulionul, eventual zahar, apa pana le acopera, aduceti-le la fierbere pe aragaz si apoi bagati-le la cuptorul preincalzit pentru inca 30-35 minute.
Desfaceti faina in putina apa, adaugati uleiul, turnati totul peste sarmalute, agitati cratita energic de manere ca sa se amestece sosul si lasati-o in cuptor inca 10 minute la foc mediu. Se servesc cu felii de rosii, sos, smantana, garnisite cu verdeata. Pofta buna.
Alice85 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010
Interesant,am salvat . Felicitari de idee.
Silvia , 21 iunie 2010
Intradevår atit hreanul cit si foile de tei,stevie sau fasole dau un gust special sårmålutelor noastre nelipsite de pe masa romånilor in prag de sårbåtoare si nu numai.POåcat cå Romånia nu exportå frunze de vie ...Eu nu sunt in tarå si cumpår adesea frunze exportate de la turci..Trebuie så cumperi 2 - 3 borcane så poti så-ti faci treaba..Acum un an am descoperit (de nevoie fireste) foile de tei.le culeg inainte de inflorire ptr.cå sunt fragede.De regulå trebuiesc cåutate cele din vlåstare care cresc la baza tulpinei.Am o intrebare : pot så le pun la conservat ca pe cele de vitå de vie?Multumesc anticipat.
ryk , 17 iunie 2010
incercat si cu frunze crude de hrean si apoi oparite. se curata nervura frunzei. sunt excelente.
Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010
Cum se conserva (pastreaza) frunzele de tei ?, la fel ca cele de vita de vie ?. Oare ???
mira (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010
Eu cred ca sunt bune ... dar foarte mici, frunzele de tei. Asa ca prefer varza.
Amalia , 01 iunie 2010
Sarmalutele in foi de tei sunt f gustoase!Eu le-am incercat, doar ca am pus carne de porc.Sunt departe de Romania si cand mi se face dor de sarmalele de acasa, fac cu frunza de tei pt ca de vie nu am de unde lua! Am mancat si cu frunza de stevie si chiar cu podbal, cum faceau bunicile noastre pe vremuri!
Anda , 30 mai 2010
Hai sa ne fandosim. Cata inventiviate!!!!! ???? Cu siguranta nimeni nu va experimenta asa ceva.
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 mai 2010
Trebuie experimentat!!!cu sigurantã sunt foarte gustoase!
Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
Stim ca ceaiul de tei ne linisteste, daca mancam sarmalutele in foi de tei ???, oare ce vom pati ????, am glumit !, reteta salvata !!!
licu pop (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
Foi de tei?? interesant....linga casa mea am vreo 7-8 tei...asa ca nu mai pun varza la murat..
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
Inedit pt mine, nici eu nu am auzit nici mancat cu frunze de tei, e interesant, cred ca sunt bune. Eu am pregatit clasice, in varza murata, amestecate cu putina proaspata.
Sidy (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
In frunze de tei ? Zau ca nu m-am gandit la asta pina acum.... Felicitari Doina, sunt sigura ca sunt tare gustoase sarmalutele tale ! Eu le-am facut cu varza noua....
flory avram , 23 mai 2010
Foarte interesana reteta,am sa incerc si eu cu foi de tei,felicitari inca o data pentru toate retetele!
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
N-am facut niciodata sarmalute cu frunze de tei, dar cred ca sut bune ca intamplator am mai muscat cate o codita de frunza si nu era deloc rea!