Sarmalute in foi de hrean

Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de hrean

Ingrediente

  • 400 g carne tocata vita
  • 400 g orez pentru sarmale (eu am folosit bob cu bob)
  • frunze de hrean
  • 70 ml ulei masline
  • 2 linguri vegeta
  • 1/2 nucsoara
  • 2 linguri curry
  • sare
  • piper
  • carne de pui(4-5 bucati- facultativ)
  • 2 lamai

Mod de preparare

Poate multi dintre noi nu cunoastem ca frunzele de hrean pot inlocui cu succes frunzele de vita de vie sau cele de varza, obtinand niste sarmalute cu un gust deosebit de placut si putin amarui. Nu vreau sa va enumar beneficiile hreanului, eu cred ca stim cu totii ca are o multime ..! Hreanul contine vitamine C, A, B1, B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile; mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta prezenta si în usturoi si ceapa, care prin radere da nastere unei substante numite mirosina, cu proprietati iritante ale plantei. Hreanul contine un ulei esential bogat în compusi cu sulf cu miros dulce, cunoscuti drept glucozilinati. Acesti compusi se gasesc doar în plantele care apartin familiei mustarului. Ei pot irita pielea, provocând chiar basici si arsuri. Hreanul contine cantitate dubla de vitamina C comparativ cu lamaia, dar si vitaminele din grupul B, minerale, printre care potasiu, calciu, fier si fosfor. Acum sa trecem la prepararea sarmalutelor.

Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape, dupa care il vom lasa la inmuiat, pana vom termina pregatirea frunzelor si a compozitiei. Frunzele de hrean dupa ce le-am spalat bine, le vor opari usor cu putina sare, apoi le vom taia maduva care e situata de-a lungul lor, fiind destul de groasa si amaruie. Frunzele mari, le vom taia in 2 sau 4 bucati, functie de marimea lor; de obicei, la noi se fac sarmalutele foarte mici, asa ca eu am taiat frunzele mari in 4 bucati. Dupa ce am terminat cu frunzele, ne ocupam de compozitie. Intr-un bol, punem orezul scurs de apa, carnea, condimentele, jumatate din uleiul de masline si vegeta. Amestecam bine si vom incepe rularea lor. La fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, vom pune mai intai uleiul ramas si bucatile de pui, care au fost bine spalate inainte, frecate cu putina lamaie, pentru a disparea gustul de pui si desigur le si condimentam. Cand le rulam, punem pe fiecare bucata de frunza, cate o jumatate de lingura de compozitie, daca dorim sarmalute mai mici, continuand astfel pana se va termina toata compozitia. (Daca au mai ramas frunze, le putem aseza deasupra sarmalelor). Dupa ce am terminat de rulat, le vom aseza in oala, peste carnea de pui, apoi vom adauga apa calduta cat sa le cuprinda, se va potrivi de sare si condimenta dupa gust, iar deasupra se va pune o greutate speciala (in cazul meu), sau o farfurie intinsa astfel se va evita ca la fierbere sa se ridice deasupra sau sa se desfaca. Din momentul cand incepe sa fiarba apa, se lasa sa dea cateava clocote, dupa care se da focul la mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba cca. 60-70 minute. Se poate testa dupa o ora cu o furculita, pentru a vedea daca sunt fierte. Se servesc calde cu un sos din zeama lor si lamaie si desigur nu lipseste smantana; cine doreste, le poate servi cu mamaliguta. Noua nu ne-au lipsit ardeii iuti, maslinele si ridichile; ce-i drept sarmalutele obtinute au fost delicioase. Nu ratati ocazia, pentru ca acum este sezonul frunzelor de hrean.

Va doresc: Pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise