Savarine

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Savarine

Ingrediente

  • Pt.aluat:-6 oua
  • -30 g de faina
  • -100 g de pesmet
  • -120 g de zahar
  • -citiva stropi de esenta de rom
  • Pt.ornat:-gem de caise sau capsuni,500 ml de frisca
  • lichida,2 plicuri de intaritor de frisca.
  • Pt.sirop:-350 g de zahar
  • -450 ml de apa
  • -esenta de rom,dupa gust

Mod de preparare

Se ung 12 forme (eu ung 12 si pun 2 forme de briose;formele mele de savarina sint mai mici) cu unt,apoi se tapeteaza cu pesmet.Eu,topesc niste unt si cit e putin rece,ung formele cu o pensula;pun,apoi formele in frigider;cind untul de pe ele,e rece(cca 5 minute),le tapetez(formele) cu pesmet.

Aluatul se face asa:albusurile se bat bine,se pune,apoi,zaharul si citeva picaturi de esenta de rom;se bat,in continuare,pina se intaresc si zaharul se topeste.;se adauga,apoi,galbenusurile si se bate,totul,putin,pt a omogeniza compozitia.La sfirsit se adauga faina((cernuta) amestecata cu pesmetul si cu o lingura de lemn se amesteca usor compozitia,sa se omogenizeze.Daca va e teama de o eventuala nereusita,puneti 1/2 lingurita de praf de copt;praful de copt,cerneti-l cu faina.

Compozitia se imparte,cu o lingura,in toate formele.Acestea se pun intr-o tava(sa se poata manipula mai usor),care se pune in cuptorul preincalzit,la foc mediu,cca 30 minute.Dupa ce s-au copt,se rastoarna cu baza in sus,pe o tava si se lasa(acoperite)sa se raceasca(in bucatarie).

In acest timp,se face siropul:zaharul si apa se pun pe foc;dupa ce fierb,se lasa citeva secunde,apoi se stinge focul;cind este aproape rece,se pune esenta de rom,dupa gust.

Fiecarei savarine,rece,i se taie un capac(cca 1/3 din savarina),asa cum este asezata(cu fundu-n sus);savarinele si capacele lor,se insiropeaza din abundenta cu siropul facut.Se foloseste aproape tot siropul;mie,imi ramine,de obicei putin(cca80 ml).

Pe urma,se dau la rece,cel putin 3-4 ore(eu,las in frigider de seara pina dimineata).Daca se pune frisca imediat,frisca se va inmuia.

Apoi,pe fiecare savarina,se pune un strat de frisca,de cca 3 cm,apoi,se acopera cu capacul,uns cu gem.

Pe capac,peste gem,se face un mot(o rozeta) de frisca.

Pt.frisca,frisca lichida se bate cu intaritorul;intaritorul se pune in frisca lichida:se bat impreuna

Frisca e gata,cind un cutit lasa urme in ea;nu bateti mai mult;se poate taia.

POFTA BUNA !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise