Sfinti moldovenesti

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Sfinti moldovenesti

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • un ou
  • o lingurita drojdie uscata
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • 80 ml ulei
  • o lingurita coaja de lamaie
  • un galbenus pentru uns
  • Pentru decor:
  • 3 linguri zahar
  • 300 ml apa
  • esenta de rom
  • 100 gr miere de albine
  • 200 gr nuca macinata

Mod de preparare

Sfinti.. Ziua aceasta imi aduce aminte de copilarie cind mami se trezea de dimineata si framinta cu drag aluatul pentru sfinti si noi toate eram printre picioarele ei si o zapaceam de cap sa ne dea si noua o bucatica de aluat sa facem si noi, ca de, cica eram gospodine. :) Cam asa faceau si baietii mei cind erau mici si tare imi erau dragi. Acu insa le place doar sa ii savureze linga paharelul cu vin alaturi de tatal lor drag. Da daa, chiar asa... baietii mei acum sunt majori, 19 si 21 ani...:) Dar hai sa vedem cum am pregatit eu sfintisorii.

Framintam aluatul din ingredientele date, adica punem faina cernuta intr-un bol mare, facem un crater la mijloc unde adaugam laptele caldut, oul, mirodeniile, drojdia si uleiul. Framintam aluatul aproximativ 5 minute si lasam la loc caldut si ferit de curent sa creasca. Eu il fac si il las cam o ora la crescut.

Dupa ce a crescut frumos, impartim aluatul in bilute cit sa intre in pumn si apoi modelam colaceii ca in imagine, adica facem un sul lung, il punem in doua si il rasucim si apoi il rasucim iar formind colacelul. Nu stiu cit am fost de explicita, tocmai de aia am ales sa va atasez pozicile..:)

Ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca o jumatate de ora, apoi ii ungem cu galbenus de ou si ii dam la cuptor pentru 20-25 minute la 180`C in cuptorul incins in prealabil.

Pina se racesc un pic pregatim pentru decor, siropul care se face foarte simplu din apa cu zahar care se fierbe pina se dizolva zaharul si dupa ce luam de pe foc adaugam esenta de rom, pregatim mierea de albine si nuca macinata.

Cind sfintii sunt doar un pic calduti, ii tavalim in sirop, apoi ii ungem cu miere de albine si dupa presaram nuca deasupra. Intr-un final, vor arata cam asa. Sunt extrem de delicioasi, pufosi, insiropati, aromati.....un deliciu.... :)

Spor, dragii mei si ginduri bune catre voi! :*

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise