Somon si creveti la gratar cu sos tartar

Somon si creveti la gratar cu sos tartar

Ingrediente

  • 700 grame somon proaspat file taiat cubulete,
  • 400 grame creveti proaspeti (sau / 300 grame cod proaspat) pus la marinat intr-un mix format din:
  • 100 grame ulei de masline,
  • 1 lingura oregano uscat,
  • 4 catei de usturoi,
  • o legatura patrunjel,
  • jumatate legatura tarhon,
  • o lingurita cu varf sare de mare,
  • piper,
  • zeama de la o lamaie
  • o legatura de ceapa
  • Pentru maioneza:
  • 200 ml ulei masline,
  • 100 ml ulei de floarea soarelui,
  • 1 lingura cu varf mustar,
  • 1 lingurita cu varf cu sare,
  • putin piper,
  • zeama de la o lamaie,
  • un ou intreg
  • Pentru sos tartar:
  • frunzele de la o legatura de patrunjel
  • frunzele de la jumate de legatura de tarhon,
  • 100 grame capere, taiate in doua
  • 4 castraveti murati mici, taiati marunt
  • piper, sare (doar daca-i nevoie)
  • Pentru frigarui:
  • 200 g pesmet

Mod de preparare

Treceti amestecul pentru marinata prin blender, apoi aruncati pestele in marinata, plus ceapa verde taiata in vreo 4 -5 locuri, o legatura de ceapa sa fie, da? Pentru o ora, dar nu mai mult.

Hmm, povestea se complica nitel ca urmeaza maioneza. Eu de cand am vazut la Cristina maioneza facuta in 30 secunde? ba 15 indraznesc sa zic, n-am mai mixat galbenusuri si nici n-o voi mai face ever. Deci, pe principiul: in bolul blender-ului se toarna 200 ml ulei masline, 100 ml ulei de floarea soarelui, 1 lingura cu varf mustar, 1 lingurita cu varf cu sare, putin piper, zeama de la o lamaie, apoi cu grija se sparge un ou intreg caruia i se da drumul in oceanul de ulei, avand grija sa nu se sparga galbenusul ca v-ati spart la buzunar cu uleiul de masline. Se carmuieste bine piciorul blender-ului in bol, astfel incat sa prinda oul fix pe centru paletei. Se spune un Ave Maria-n gand si se apasa butonul blenderului vertical pe viteza mare si gata maioneza in 15 secunde, hai 30, ca mai depindem si de mixer ;)

Apoi urmeaza sosul tartar. Cum il fac? Iar gustul e departe de cel al sosului clasic tartar, e mult mai savuros, bogat, complet zic eu, capabil sa-i taie din start greata maionezei.

A se tine minte: jumuliti frunzele de la o legatura de patrunjel si jumate legatura de tarhon, taiati marunt marunt verdeata,apoi aruncati-o peste maioneza. Next, 100 grame capere, dar nu le aruncati acolo si gata, ci taiati-le pe din doua. Stiu ca suna complicat ca-s mici rau si timpul e la fel de mic - scurt na.. dar faceti cum va zic si nu veti regreta. Sucul caperelor taiate si pierdute-n maioneza isi intinde ca niste tentacule savoarea in tot sosul ala tartar.

Apoi manuiti cutitul asupra unor castraveti murati, 4 la numar mai mici sau 2 mai mari, scapati de capete, taiati marunt castravetii, pe care ii faceti partasi sosului tartar, mai potriviti de piper, sare (doar daca-i nevoie) si gata. Incorporati cu grija toate ingredientele amintite in maioneza, folosindu-va de o lingura de lemn, apoi ori il mancati direct din bol, ori pus pe paine, iar ce mai ramane in sosiera sau in ce vreti voi si va-ndreptati spre peste.

Presarati 200 grame pesmet peste marinata, incorporandu-l cu grija, ca sa nu rupeti pestele ca-i fraged rau, da bun ! Tepuiti somonul si crevetii in betele puse la muiat cu vreo juma de ora inainte, intre peste musai puneti si bucatile de ceapa verde (eu am uitat de ele), apoi perpeliti minunatia asta pe gratarul de aragaz intorcand o singura data pestele pe cealalta parte. Dar la fel de bine puteti folosi o tigaie si mai bine wok, in care ati picurat cateva linguri cu ulei de masline si-l puteti praji. E minunat! Unu la mana: important e sa ajunga sosul tartar peste / langa somon / creveti / cod ca sa-si impartaseasca din savoare. Et voila!

Mai multe delicii culinare gasiti pe blogul Dulcegarii-Culinare.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise