Ingrediente
Avem nevoie de :, -1/2 kg frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium sau iuta), -4 piepturi de pui( sau un pui intreg), -1 ceapa de marime medie taiata marunt, -7-8 catei de usturoi taiat marunt, -1 lingura de coriandru verde taiat marunt, -3 rosii de marime medie, -1 ardei iute taiat marunt( optional), -3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde, -3-4 linguri de ulei de masline pentru pui, -1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin), -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -1,5 litrii de apa, -sucul de la o lamaie( optional), -ketchup, -2 fire de rozmarin
Dificultate: Redusa | Timp: 2h 30 min
14 voturi
Mod de preparare
Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste bine.
Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer).
Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt.
Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).
La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde.
Se serveste cu garniture de orez simplu si muraturi asortate.
Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.
Pofta buna!
Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci.
Florile au culoare galbena.
Este inclusa in aceeasi familie cu nalba.
Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 09 mai 2010
Intradevar ai adus o noutate cu < nalba>, pentru cine cunoaste mai multa botanica si e expert in comertul cu plante in Romania ar fi nimerit sa scrie un articol despre aceasta planta.
husni (Chef de cuisine) , 08 mai 2010
Azi,am facut Mulukhie;eu,las puiul in supa de mulukhie; asa am invatat.Dar,in rest o fac ca si tine,Mihaela !
Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010
Ceva deosebit intradevar, dar oare noi in Romania nu putem inlocui Mlukhieh? Oare nu am putea adapta reteta cu o planta de la noi ? nu stiu, ma gandesc la urzica poate... Nu a incercat nimeni ? Oricum felicitari ! Mihaela11, ai votul meu pentru aceasta supa deosebita.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2010
Interesant, imi place, felicitari!
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Foarte interesanta reteta,ce pacat ca la noi nu se gaseste felul asta de nalba.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Multumesc de comentarii. Soacra mea gateste mlukhieh si sub forma de frunze, netaiate cu carne de miel si boabe de naut; este foarte buna si asa si pune mai mult usturoi.
husni (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Si eu,Mihaela,gatesc mulukhie,asemanator. In Romania,nu cred ca se gaseste. Eu,gatesc si mulukhie,taiata bucati mari;o gatesc fara ciorba(ca aceasta) si numai cu piept de pui sau fara pui,fara carne.Mincare buna de post. E o mincare buna. Eu,inca n-am gatit,proaspata;am avut in congelator,de anul trecut;dar,acum,gata,am terminat proviziile. Felicitari,Mihaela !
ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Nu stiu ce este nalba,nu stiu daca o s-o recunosc vreodata pe aici,dar as manca cu drag ce ai preparat tu...Felicitari!
Doina Varga (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Foarte interesanta supa de mlukhieh. N-am facut niciodata. Si uite asa, incet, incet, invatam si noi limba araba. :)
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Nu cunosc nalba,la tine Mihaela sunt multe tipuri de legume si ierburi aromate,condimente bio la care noi visam.....Arata f.bine mancarea ta!Multumim pt. reteta si explicati !
Tiberius77 (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Foarte interesanta reteta. Iti multumesc ca ai impartito si cu noi. :)
panseluta (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
mihaela draga,m-ai bagat in ceata cu nalba,care arata cu totul altfel.dar daca ai dat denumirea stiintifica,am cautat si am gasit ca e iuta. aia din care se fac franghii.in tarile arabe se gateste,dupa cum ai povestit.ce gust are?
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
Arata foarte ispititor totul. Si eu as vrea sa fiu vecina ta. La noi sunt mai multe feluri de nalba, dar frunzele niciuneia dintre ele, nu seamana cu frunzele tale.
Alice85 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010
Interesanta reteta..la fel ca toate retetele tale..arata foarte bine asa ca trebuie sa fie si gustul pe masura. Cit despre frunzele pe care le-ai folosit ,aici nu am vazut,ce zic vazun nici macar nu am auzit. Tare mi.as fi dorit sa fii vecina mea sa probez si eu mincarurile tale cu gust specific Tarilor ARABE :))))
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010
Mlukhieh este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba. Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze. Se poate gati si cu carne de miel sau de vita. Tara de origine pare sa fie Egiptul, unde se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete. Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui .