Tarta spiralata cu legume si mozzarella

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tarta spiralata cu legume si mozzarella

Ingrediente

  • ALUATUL DE TARTĂ
  • •85 gr. unt
  • •½ linguriță sare
  • •175 gr. făină
  • •2-3 linguri apă rece
  • UMPLUTURĂ
  • •2 vinete
  • •2 zucchini
  • •2 – 3 morcovi potriviți
  • •1 ardei capia
  • •1 ou
  • •200 gr. mozzarella
  • •200 gr. smântână
  • •2-3 linguri ulei de măsline
  • •sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se face mai întâi aluatul pentru tartă: într-un castron se pune făina cernută și sarea, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se amestecă (mai mult cu degetele) până se obțin firimituri.

-Se adaugă câte puțină apă rece, se frământă bine cu degetele/mâna, până ce toate ingredientele se amestecă și se formează un aluat omogen și elastic, puțin sfărâmicios.

-Se formează o bilă din aluat, se învelește cu folie alimentară și se dă la rece în frigider pentru cca. o jumătate de oră.

-Între timp se pregătesc legumele: se spală bine toate, se curăță morcovii de coajă și se feliază subțire în lung cu ajutorul curățătorului special de legume. Se procedează la fel cu vinetele și dovleceii care nu se curăță de coajă.

-Ardeiul capia se curăță de semințe, se taie în 4 și se pune la călit într-o tigaie cu puțin ulei, până se înmoaie puțin, suficient cât să poată fi modelat. După ce s-a înmuiat, dacă vi se pare prea gros, comparativ cu restul feliilor de legume, ardeiul se poate ajusta.

-La sfârșit veți avea felii/fâșii subțiri din fiecare legumă, aproximativ de aceeași lățime. Trebuie să țineți cont că vor fi suficiente pierderi/rebuturi. Se acoperă legumele feliate pentru a nu se usca, până ce tarta se montează.

-După 30 minute se scoate aluatul din frigider pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și cu ajutorul unui sucitor se întinde o foaie cu dimensiunea puțin mai mare decât mărimea tăvii de copt (eu am folosit o tavă de tartă cu diametrul 26 cm), deoarece foaia se întinde și pe margine.

-Se tapetează forma de copt (se unge cu puțin unt), se așează blatul de tartă, acoperind și marginile.

-Se înțeapă cu o furculiță blatul, se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 175 grd.C și se coace cca. 5-10 minute, atât cât să se usuce, nu să se coacă de tot.

-Cât timp blatul se coace se amestecă brânza mozzarella fărâmițată cu furculița, cu smântâna, oul și se condimentează după gust.

-Se scoate tavă cu blatul de tartă din cuptor și când s-a răcit, se adaugă umplutura de brânză și smântână.

-Se așează deasupra alternativ, în formă de cercuri concentrice, începând din centru spre margine, feliile de legume, ordinea acetora fiind după inspirația și imaginația ficăruia.

-Când tarta este astfel montată, se stropesc legumele cu puțin ulei de măsline, se presară după gust sare, piper și se bagă tava în cuptorul încins la 175 grd.C, unde se coace cca. 50 minute (depinde de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra și se desprinde pe margine.

-Când tarta este gata se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

-Se poate servi caldă sau se lasă să se răcească foarte bine. Se poate servi simplu, cu parmezan ras, cu roșii, salată verde, sos de iaurt cu usturoi și verdeață (cum am servit-o noi), sau după preferința fiecăruia.

Poftă bună!

Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor