Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Ingrediente

  • Aluat
  • 175g faina
  • 1 varf de sare
  • 175g unt
  • aproximativ 150ml. apa rece
  • sau
  • 250g. aluat de foietaj din comert
  • Garnitura
  • 5-6 mere(depinde de tava)
  • 75g zahar
  • 50g unt
  • 1 ou

Mod de preparare

Se amesteca faina cu sarea si 25g de unt.Se adauga apa progresiv pana obtinem un aluat omogen.Invelim intr-o folie alimentara si punem la frigider 30min.

Scoatem aluatul din frigider,il intindem pe o suprafata pudrata cu faina si-l ungem cu 50g de unt.Se impatura aluatul in 4 si se lasa la frigider 30 de minute.Se scoate alutul si se repeta operatiunea inca de 2 ori pana la terminarea untului.Se pastreaza la frigider.

Se taie merele in jumatati si se curata de coaja si cotor.

Intr-o craticioara sau direct in tava de tarta,se pun 75g zahar si 50g unt si se lasa sa foc pana se caramelizeaza.Cand zaharul este caramelizat, se toarna intr-o forma de tarta,se aseaza merele peste sosul caramel cu mijlocul in sus.Pe fiecare jumatate de mar se mai presara putin zahar.

Se intinde aluatul putin mai mare decat tava de tarta (sa depaseasca cam doua degete marginea tavii)si se taie o forma rotunda cu ajutorul unei farfurii.Se pune aluatul peste mere avand grija sa-i pliati marginile in interior.Se unge cu ou batut si se pune la cuptor 20-25min. la o temperatura de 200-220C.Cand tarta a devenit aurie se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca 5-10min. si se rastoarna pe o farfurie sau platou.Se serveste cu frisca sau inghetata de vanilie.

Tarta Tatin a devenit faimoasa in secolul 19 cand un renumit patiser din Paris,in graba lui a uitat sa puna aluatul la prajitura si ca sa salveze situatia, a pus aluatul deasupra,a copt tarta si-a intors-o invers.Spre suprinderea lui,tarta a avut un succes extraordinar,reteta devenind astfel celebra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise