Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Ingrediente

  • Aluat
  • 175g faina
  • 1 varf de sare
  • 175g unt
  • aproximativ 150ml. apa rece
  • sau
  • 250g. aluat de foietaj din comert
  • Garnitura
  • 5-6 mere(depinde de tava)
  • 75g zahar
  • 50g unt
  • 1 ou

Mod de preparare

Se amesteca faina cu sarea si 25g de unt.Se adauga apa progresiv pana obtinem un aluat omogen.Invelim intr-o folie alimentara si punem la frigider 30min.

Scoatem aluatul din frigider,il intindem pe o suprafata pudrata cu faina si-l ungem cu 50g de unt.Se impatura aluatul in 4 si se lasa la frigider 30 de minute.Se scoate alutul si se repeta operatiunea inca de 2 ori pana la terminarea untului.Se pastreaza la frigider.

Se taie merele in jumatati si se curata de coaja si cotor.

Intr-o craticioara sau direct in tava de tarta,se pun 75g zahar si 50g unt si se lasa sa foc pana se caramelizeaza.Cand zaharul este caramelizat, se toarna intr-o forma de tarta,se aseaza merele peste sosul caramel cu mijlocul in sus.Pe fiecare jumatate de mar se mai presara putin zahar.

Se intinde aluatul putin mai mare decat tava de tarta (sa depaseasca cam doua degete marginea tavii)si se taie o forma rotunda cu ajutorul unei farfurii.Se pune aluatul peste mere avand grija sa-i pliati marginile in interior.Se unge cu ou batut si se pune la cuptor 20-25min. la o temperatura de 200-220C.Cand tarta a devenit aurie se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca 5-10min. si se rastoarna pe o farfurie sau platou.Se serveste cu frisca sau inghetata de vanilie.

Tarta Tatin a devenit faimoasa in secolul 19 cand un renumit patiser din Paris,in graba lui a uitat sa puna aluatul la prajitura si ca sa salveze situatia, a pus aluatul deasupra,a copt tarta si-a intors-o invers.Spre suprinderea lui,tarta a avut un succes extraordinar,reteta devenind astfel celebra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise