autor:

Victoria Gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Prajituri, Retete de post

Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 24 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 24 martie 2015

Ingrediente
(24 bucăți), 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella), 400 gr. dovleac, 1 gutuie mare, 8-10 prune uscate, 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere), 4 linguri de zahăr (eu am folosit brun), 100 gr. nucă, 1 lingură de griș, 1 linguriță praf de scorțișoară (sau după gust), opțional: 1 gălbenuș de ou (pentru uns), Pt. decor:, 50 gr. nucă măcinată, opțional: sirop caramel

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

6 voturi

Mod de preparare

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.



Pentru pregătirea umpluturii:



Se curăță dovleacul, se înlătură semințele, iar miezul se taie în cubulețe.

Se curăță gutuia, se îndepărtează miezul cu semințele și se taie în cubulețe. Atenție! Gutuia oxidează foarte repede! De aceea trebuie să lucrați repejor, eventual să o stropiți cu puțină zeamă de lămâie. Pentru ca gutuia să nu își piardă culoarea prin oxidare (se închide la culoare, se maronește) eu am pus-o într-un tifon pe care l-am legat ca un săculeț și l-am scufundat pentru cca 2 minute în apă clocotită, apoi am pus bucățile de gutuie la scurs într-o sită.

Dovleacul tăiat se pune într-o tigaie, se adaugă 3 linguri de zahăr, nuca tăiată și se caramelizează la foc mic, amestecând să nu se lipească.

Când zahărul s-a topit, se adaugă și bucățile scurse de gutuie, se amestecă și se mai lasă la foc mic, până când umplutura este frumos caramelizată.

După circa 10 minute se ia amestecul de dovleac și gutuie caramelizate de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp se taie mărunt fructele confiate și prunele uscate.

Peste amestecul de umplutură răcit se adaugă scorțișoara și fructele confiate mărunțite și se omogenizează.

Se aprinde cuptorul la 175 grd.C și se lasă la încins.



Dupa ce aluatul s-a decongelat, se întinde foaia de foietaj pe o planșetă/blatul de lucru (eu m-am grăbit și am lucrat repede direct pe folia cu care a fost împachetată) și se taie în pătrate de mărime atât cât să îmbrace o formă din tava de briose/ muffins, sau cea pe care o doriți.

Se așează bucățile tăiate de aluat în tava de brioșe astfel încât acestea să stea lipite de pereții tăvii și se înțeapă cu o furculiță pentru a nu se umfla prea rău aluatul.

Se presară puțin griș în fiecare formă și se pune umplutura în fiecare tartă.

Se amestecă nucă măcinată cu o lingură de zahăr și se presară deasupra fiecărei tarte.

Opțional, se unge marginea fiecărei tarte cu gălbenuș de ou.

Tava cu tarte se introduce la copt în cuptorul încins pentru cca 20 minute (depinde de cuptor), sau până când marginile tartelor devin ușor aurii.

Când sunt gata, se lasă să se răcească tartele pe un grătar.

Tartele acestea sunt delicioase atât calde cât și reci.

Se pot consuma așa cum sunt, sau le puteți servi cu un sos caramel (cum am făcut eu), frișcă sau orice altceva vă surâde. Evident, eu le-am înviorat puțin culoarea și cu câteva frunze de decor și semințe de rodie...Dar nu este obligatoriu...



Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Fasole galbena cu rosii si usturoi

Fasole galbena cu rosii si usturoi

Se curate fasolea de ate,se spala si se pune intr-o cratita cu apa calda cat sa acopere fasolea.Se

6 voturi    13 comentarii
20 min
Retete de post
Braduti

Braduti

Biscuitii se macina fin. Se topeste margarina si se amesteca toate ingredientele. Se dau la rece

4 voturi    8 comentarii
2h
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    velica nicoleta , 16 noiembrie 2018

    Cred ca e delicioasa

  • Fara foto

    Irina , 23 septembrie 2018

    Arata delicios si sunt mai deosebite decat clasica placinta cu dovleac.

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

6 voturi

Ingrediente

  • (24 bucăți)
  • 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella)
  • 400 gr. dovleac
  • 1 gutuie mare
  • 8-10 prune uscate
  • 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere)
  • 4 linguri de zahăr (eu am folosit brun)
  • 100 gr. nucă
  • 1 lingură de griș
  • 1 linguriță praf de scorțișoară (sau după gust)
  • opțional: 1 gălbenuș de ou (pentru uns)
  • Pt. decor:
  • 50 gr. nucă măcinată
  • opțional: sirop caramel

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

23 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

17 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post

velica nicoleta

Cred ca e delicioasa

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Melcisori deliciosi cu legume Melcisori deliciosi cu legume

Se dizolva drojdia in apa calduta,apoi se adauga zaharul si uleiul de masline amestecand energic.Compozitia rezultata se torna peste

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje
Tocana de galbiori Tocana de galbiori

Se curata ceapa, se toaca si se pune la prajit cu putin ulei. Cand ceapa este translucida, se adauga gogosarul taiat fideluta si se

2 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Ciuperci cu usturoi si mamaliguta