Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)

Ingrediente

  • (24 bucăți)
  • 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella)
  • 400 gr. dovleac
  • 1 gutuie mare
  • 8-10 prune uscate
  • 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere)
  • 4 linguri de zahăr (eu am folosit brun)
  • 100 gr. nucă
  • 1 lingură de griș
  • 1 linguriță praf de scorțișoară (sau după gust)
  • opțional: 1 gălbenuș de ou (pentru uns)
  • Pt. decor:
  • 50 gr. nucă măcinată
  • opțional: sirop caramel

Mod de preparare

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.

Pentru pregătirea umpluturii:

Se curăță dovleacul, se înlătură semințele, iar miezul se taie în cubulețe.

Se curăță gutuia, se îndepărtează miezul cu semințele și se taie în cubulețe. Atenție! Gutuia oxidează foarte repede! De aceea trebuie să lucrați repejor, eventual să o stropiți cu puțină zeamă de lămâie. Pentru ca gutuia să nu își piardă culoarea prin oxidare (se închide la culoare, se maronește) eu am pus-o într-un tifon pe care l-am legat ca un săculeț și l-am scufundat pentru cca 2 minute în apă clocotită, apoi am pus bucățile de gutuie la scurs într-o sită.

Dovleacul tăiat se pune într-o tigaie, se adaugă 3 linguri de zahăr, nuca tăiată și se caramelizează la foc mic, amestecând să nu se lipească.

Când zahărul s-a topit, se adaugă și bucățile scurse de gutuie, se amestecă și se mai lasă la foc mic, până când umplutura este frumos caramelizată.

După circa 10 minute se ia amestecul de dovleac și gutuie caramelizate de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp se taie mărunt fructele confiate și prunele uscate.

Peste amestecul de umplutură răcit se adaugă scorțișoara și fructele confiate mărunțite și se omogenizează.

Se aprinde cuptorul la 175 grd.C și se lasă la încins.

Dupa ce aluatul s-a decongelat, se întinde foaia de foietaj pe o planșetă/blatul de lucru (eu m-am grăbit și am lucrat repede direct pe folia cu care a fost împachetată) și se taie în pătrate de mărime atât cât să îmbrace o formă din tava de briose/ muffins, sau cea pe care o doriți.

Se așează bucățile tăiate de aluat în tava de brioșe astfel încât acestea să stea lipite de pereții tăvii și se înțeapă cu o furculiță pentru a nu se umfla prea rău aluatul.

Se presară puțin griș în fiecare formă și se pune umplutura în fiecare tartă.

Se amestecă nucă măcinată cu o lingură de zahăr și se presară deasupra fiecărei tarte.

Opțional, se unge marginea fiecărei tarte cu gălbenuș de ou.

Tava cu tarte se introduce la copt în cuptorul încins pentru cca 20 minute (depinde de cuptor), sau până când marginile tartelor devin ușor aurii.

Când sunt gata, se lasă să se răcească tartele pe un grătar.

Tartele acestea sunt delicioase atât calde cât și reci.

Se pot consuma așa cum sunt, sau le puteți servi cu un sos caramel (cum am făcut eu), frișcă sau orice altceva vă surâde. Evident, eu le-am înviorat puțin culoarea și cu câteva frunze de decor și semințe de rodie...Dar nu este obligatoriu...

Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise