Tocana de legume cu orez

Pentru ca e sezonul legumelor si perioada perfecta pentru a ne umple camara cu bunatati de tot felul, am pregatit aceasta tocana de legume foarte gustoasa.

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
medie
Tocana de legume cu orez

Ingrediente

  • 2,5 kg gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg telina, patrunjel, pastarnac
  • 1,5 kg rosii
  • 500 ml ulei
  • 300 g orez
  • sare grunjoasa
  • 1 lgt piper boabe
  • 4-5 foi de dafin
  • 1 legatura frunze patrunjel

Mod de preparare

Pentru ca e sezonul legumelor si perioada perfecta pentru a ne umple camara cu bunatati de tot felul, am pregatit aceasta tocana de legume foarte gustoasa.

Ceapa se curata si se taie solzisori. Se pune la calit in ulei intr-o cratita larga. Se adauga o lgt rasa de sare grunjoasa in timp e se caleste. Se amesteca din cand in cand. Cand devine sticloasa, se ia de pe foc.

Gogosarii se spala, se curata de cotor si seminte si se taie fasii subtiri. Intr-o oala de inox (in care se va fierbe toata tocana) se pun gogosarii la calit in ulei. Se amesteca din cand in cand pana isi lasa sucul si se deschid la culoare.

Morcovii, patrunjelul, telina si pastarnacul se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Separat se pun impreuna la calit in ulei.

Intre timp, rosiile se spala, se oparesc si se curata de coaja. Se taie in cubulete.

Peste gogosari se pune ceapa calita, se amesteca, se adauga amestecul de legume si apoi rosiile taiate cubulete. Se lasa la foc potrivit sa fiarba pana scade putin zeama si se inmoaie legumele.

Orezul se fierbe separat in apa cu sare, doar pe jumatate. Se stecoara, se da sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga.

Se toarna orezul peste tocana si se amesteca. Se condimenteaza cu sare dupa gust, se adauga si boabele de piper si foile de dafin. Se lasa totul sa fiarba pana scade zeama si iese uleiul la suprafata.

Cand este gata, se stinge focul si se adauga patrunjelul verde tocat. Se amesteca bine, dupa care se toarna in borcanele in prealabil spalate si sterilizate.

Se capacesc borcanele, apoi se pun la dustulit timp de o ora. Se pun in paturi la caldura pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise