Tort 3 Mai

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
ridicata
Tort 3 Mai

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 2 linguri de faina;
  • 7 linguri cu nuca tocata marunt (nu macinata);
  • un praf de copt;
  • un virf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 82% grasime (200 gr.)
  • 3 linguri de zahar;
  • 2 linguri de cacao neagra;
  • 1 lingura zahar vanilat bourbon;
  • 1 lingurita de cafea.
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • esenta rom dupa gust;
  • 4-5 linguri zahar;
  • Coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • pentru florile de martipan avem nevoie de:
  • 1 pachet martipan (la temperatura camerei);
  • Coloranti alimentari;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • cateva capsuni;
  • frisca lichida 200 ml;
  • florile de martipan

Mod de preparare

Acest tort este pentru aniversarea a 35 de ani a parintilor mei. L-am facut astfel: cu blat de nuca, crema de unt, invelit in frisca si decorat cu flori de martipan.

Blatul:

Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se mai intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute. Nuca tocata marunt se va lasa la fundul compozitiei. Gustul lor va fi mai pronuntat decat daca am folosi nuca macinata. Incercati si veti vedea :)

Siropul:

Se pun la fiert apa cu zaharul, se lasa sa dea in clocot, se ia de pe foc si se adauga esenta de rom.

Se lasa la racit blatul si siropul.

Intre timp, scoatem untul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei si ne vom ocupa de florile de martipan.

Florile de martipan:

Se taie bucati mici de martipan, se amesteca bine cu 1-2 picaturi de colorant alimentar si se framanta in maini. Acesta va deveni un pic lipicios, asa ca spalati-va mainile cu apa rece inainte de a continua.

Intrucat nu am avut ustensile speciale pentru creat florile, eu m-am ajutat de ce am avut in bucatarie: cutit, forma de inox, o stampila pentru prajituri, o punga si varful de la posul de ornat.

Mai intai am facut cativa fluturi, apoi margelute colorate.

Pentru flori am procedat astfel:

Pasul 1: Formati in mana o margeluta mai mare. Pentru a o turti uniform, asezati margeluta pe un fund din plastic, puneti peste ea o punga si turtiti cu stampila. (Daca o turtiti direct cu mana, se va topi de la caldura mainii si se va turti si neuniform.) Veti obtine o petala rotunda.

Pasul 2: decupati petala rezultata cu forma de inox, puneti peste petala motul acela de la posul de ornat, strangeti usor cu degetele petala in jurul motului si apoi puneti-o inapoi in forma de inox. Va sta asa cateva secunde, pana vom face si alte petale si astfel i se va pastra forma pe care i-am imprimat-o.

Pasul 3: mai facem o petala, mai micuta, procedam la fel ca mai sus si o asezam si pe aceasta in forma peste petala mare. Vom pune o margeluta mica, galbena in mijloc. Daca este nevoie, o mai aranjam un pic cu degetele.

Eu am obtinut multe floricele, asa ca nu le-am folosit pe toate.

In continuare, se taie blatul in doua parti si se insiropeaza.

Crema de unt:

Batem cu mixerul untul taiat cubulete cu zaharul pana obtinem o crema. Adaugam si zaharul vanilat bourbon, cacaoa si cafeaua si se amesteca bine. Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt. Peste crema putem aseza cateva feliute de capsuni.

Decorul:

Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste. Se imbraca tortul in frisca.

Se orneaza cu flori de martipan si inimioare decupate din capsuni si se da la frigider.

Daca nu va impacati cu florile de martipan sau colorantii, puteti orna tortul cu flori de frisca.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise