autor:

Daniela_Gherca

» » , , , Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun, Torturi

Tort Alba ca Zapada

Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 ianuarie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela_Gherca (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 ianuarie 2019

Ingrediente
Pentru 6 foi de 18 cm, , 3 oua, 75 ml lapte, 75 ml ulei, 100 g zahar, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 30 ml zeama de lamaie, faina cat cuprinde (circa 500g), , Pentru crema:, , 400 ml lapte, 40 g amidon de porumb, 120 g zahar, 150 g unt la temperatura camerei, coaja de la o lamaie, 50 ml zeama de lamaie, , Pentru invelit tortul:, 150 g zmeura, 2 lingurite de amidon de porumb, 75 g zahar pudra

Dificultate: Redusa Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

Ouale le batem cu zaharul pana devin albicioase, pe urma adaugam uleiul, laptele si zeama de lamaie, mai mixam putin si la final cernem faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu.

Framantam bine totul pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.

Impartim aluatul in 6 parti egale (circa 170g fiecare bila) si intindem fiecare bila pe o hartie de copt, nu trebuie sa o masuram exact, doar atat cat sa acopere farfuria cu masura de 18cm.

Coacem fiecare foaie pe dosul unei tavi (cam 8-10 minute fiecare), iar cand sunt gata le scoatem pe masa si cat sunt calde punem farfuria peste foaie si cu un cutit decupam marginile care sunt inestetice dar si pentru a da fiecarei foi o forma de aceeasi marime, apoi le asezam pe un gratar pentru a se racori mai repede.



Pentru crema:



Intr-un ibric incapator amestecam zaharul cu amidonul si in fir subtire turnam laptele si omogenizam. Transferam ibricul pe foc si amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa.

Cand crema s-a ingrosat, adaugam coaja rasa de lamaie, o transferam intr-un bol de ceramica si-l acoperim cu folie de plastic in contact cu crema pentru a nu se forma coaja. Lasam sa se raceasca complet.

Cand crema este rece o mixam si adaugam cate o lingura din untul la temperatura camerei si continuam sa mixam pana terminam untul, apoi turnam si zeama de lamaie si omogenizam pana obtinem o crema fina.



Asamblare:



Pe un platou de 20cm punem prima foaie, apoi crema si continuam asa pana asezam toate celelalte 5 foi a cate un strat de crema intre ele, iar pe ultima foaie o lasam libera.

Acoperim tortul in folie de plastic si-l dam la rece pana a doua zi.



Inainte de a scoate tortul de la rece, pregatim repede un sos de zmeura.

Pasam zmeura intr-un blender, o trecem printr-o sita pentru a scapa de seminte si punem sosul obtinut pe foc impreuna cu zaharul pudra si amidonul pana se ingroasa, apoi il lasam sa se racoreasca.

Scoatem tortul de la frigider, indepartam cu grija folia de plastic si turnam deasupra sosul de zmeura caldut.

Dam din nou la rece pana in momentul servirii.



Un tort fin si aromat, un dulce al copilariei, un desert nelipsit de pe masele festive, mai ales pe timpul iernii cand este rece afara.

Am zis sa incerc vestita prajitura Lamaita sau Alba ca Zapada sub forma de tort si sa il invelesc intr-un sos de zmeura fiind deasemenea acrisor si foarte delicios!



Merita incercat!!!



Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Cora cu mousse de ciocolata si bezea

Tort Cora cu mousse de ciocolata si bezea

Se separa ouale, albusurile la robot se bat pana prind volum dupa care se adauga treptat zaharul

1 vot    0 comentarii
5h
Torturi
Tort Broscuta testoasa

Tort Broscuta testoasa

Toata complexitatea acestui tort este montarea lui. Pentru inceput preparam crema.( eu am facut

18 voturi    14 comentarii
1h 30 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru 6 foi de 18 cm
  • 3 oua
  • 75 ml lapte
  • 75 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 30 ml zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde (circa 500g)
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon de porumb
  • 120 g zahar
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • coaja de la o lamaie
  • 50 ml zeama de lamaie
  • Pentru invelit tortul:
  • 150 g zmeura
  • 2 lingurite de amidon de porumb
  • 75 g zahar pudra

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela_Gherca
Toba de pui

Toba de pui

Taiem pulpele si pieptul fasii lungi si subtiri le condimendam cu boia dulce, usturoi granule( se

20 voturi    3 comentarii
1h
Retete de Pasti
Tort la metru cu glazura de lamaie

Tort la metru cu glazura de lamaie

Pentru aluat: Separam ouale, batem albusurile cu praful de sare si zaharul, adaugam treptat cate

10 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Drob de pui

Drob de pui

Am pus la fiert inimile si pipotele in apa rece cu sare, intre timp le-am spumat si cand au fiert

10 voturi    2 comentarii
2h
Retete de Pasti
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Cheesecake cu lamaie si fructe de padure Cheesecake cu lamaie si fructe de padure

Cred că sunt puţini cei cărora să nu le placă cheesecake-ul.Cu siguranţă noi nu ne numărăm printre ei. De obicei,eu prefer

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Tort cu spuma de zmeura si ciocolata Tort cu spuma de zmeura si ciocolata

Se prepară întâi crema de ciocolată care trebuie să stea la frigider până pregătim blatul şi spuma de zmeură. Se

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Mini-tortulete cu wafe