Tort camasa

Timp pregatire
720 minute
Complexitate
ridicata
Tort camasa

Ingrediente

  • Blatul:
  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri faina
  • pentru decor :
  • 30 gr. ciocolata alba colorata cu colorant galben.
  • 30 gr. ciocolata neagra
  • crema 1
  • 250 ml. frisca 36% grasimi
  • 100 gr. ciocolata amaruie 75% cacao
  • crema 2
  • 250 ml. frisca 36 % grasimi
  • un pahar de nuca ( 150 gr.)
  • un plic zahar vanilat
  • pasta de zahar:pentru imbracat camasa
  • 450 gr. zahar pudra din comert ( eu am facut din zahar tos cu blenderul)
  • 30 ml apa
  • 10 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker)
  • 50 gr miere de albini
  • colorant naturali pentru patiserie de culoare albastra
  • pasta de lapte praf:
  • 3 lingurite miere de albini de preferinta de tei ca este cea mai transparenta la culoare
  • 24 lingurite lapte praf
  • coloranti naturali pentru patiserie de culoare roz si verde

Mod de preparare

Mod de preparare blat:
Eu am impartit ingredientele pentru blat in doua parti egale si am copt pe rand doua blaturi in forma de copt cu dimensiunea de 25,5/38 cm.
Se separa 4 galbenusuri de albusuri si se bat cu 4 linguri de zahar in spuma alba ca sa devina o compozitie cremoasa .
Se bat in spuma tare albusurile ,ca sa stea in bol cu un pic de sare ca se bate mai bine si se incorporeaza cu atentie in compozitia de galbenus , se cerne peste 4 linguri de faina ,se amesteca iar pana se incorporeaza.Forma pentru copt se unge cu unt si se presara cu faina.
Se coace la 180 gr.C aproxemativ 30 minute,se verifica cu scobitoarea daca este copt sa nu aiba pe ea farameturi din compozitie.
Cand este copt se insiropeaza cu un compot de la fructe sau cu sirop din apa plus zahar plus (esenta-optional)
Primul blat de tort se acopera cu crema facuta din 250 gr. frisca cu 100 gr. ciocolata.
crema 1 se prepara in felul urmator :
Se topeste ciocolata in frisca adusa la temperatura aproape de fierbere dar sa nu fiarba , se raceste se acopera cu o folie de pelicula ca sa nu prinda cojita si se da la frigider pentru o ora apoi se scoate si se bate pana se ingroasa ca o crema buna de intins pe blat.
Al doilea blat se acopera cu 250 gr. frisca amestecata cu un pahar de nuca si un plic de zahar vanilat.
crema 2 se prepara in felul urmator :se bate frisca cu zaharul vanilat pana se intareste si se adauga in ea un pahar de nuca maruntita foarte marunt cu blenderul.
pasta de zahar:
Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pentru a se dizolva la bain marie ,se ia de pe foc si se adauga mierea si colorantul albastru ,se amesteca pana la topirea colorantului eu am folosit praf ,se pot adauga si diverse arome.
Se adauga apoi zaharul pudra si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste ,se adauga zahar daca e prea tare se adauga apa,se pune la frigider pentru 30 de minute.
Pentru a-l intinde se pot inmuia mainile in ulei sau se pudreaza cu amidon.
La fel se unge cu ulei si masa de lucru si citorul cu care intindeti.
Imbracati cu pasta de zahar tortul si lasati o bucatica pentru guler ,buzunar si nasture , eu am taiat cu un cutit tinand citorul in loc de rigla buzunarul cu marimea de 12 pe 9 cm. gulerul cu lungimea de 55 cm. , 7 cm. latimea mica si 10 cm. latimea lata a gulerului ,nasturele l-am decupat cu ajutorul unui capac de la pasta de dinti , gaurelele de pe buzunar care emit cusatura le-am facut cu o scobitoare,in interiorul gulerului am pus o bucata de pelicula ca sa tina forma unui guler , pentru a imbraca mai usor tortul cu pasta de zahar , se rasuceste in jurul citorului prelucrat bine cu amidon ca sa nu sa se lipeasca si pelucrati si blatul cu putin amidon.
pasta de lapte praf se prepara in felul urmator :
Mierea de albini se amesteca cu colorantul roz si se lucreaza cu laptele praf adaugand cate putin pana devine ca o plastelina si se pune la frigider pentru 20 minute .
Se intinde cu citorul si se taie in forma de cravata ,se face un nod care se pune pe cravata sub guler.
Trandafirul se face din lapte praf fara colorant ,dar tulpina si pistilul cu colorant verde .
petalele se fac niste bule de dimensiuni in crestere si o bula in forma de lacrima pe care se imbraca cate o petala de trandafir ,incepand de la bulina cea mai mica in crestere,pistilul l-am facut cu un cutit rulant cu zimti marunti si l-am taiat in forma de semnul mercedes , tulpina am facut-o in forma de siret ,rasucind-o intre palme.
petalele le-am facut in felul urmator :
Am pus cate o bulina intre doua bucati de folie de plastic si i-am dat forma cu degetul , apasand si intinzand-o in forma de petala si am imbracat pe rand cate o petala pe bulina in forma de lacrima.
Decorul l-am facut din ciocolata alba si neagra topite la bain-marie , pe cea alba am colorat-o in galben cu colorant alimentar, punand picaturi haotice pe suprafata tortului si intinzand-o cu o furculita.
Tortul se da peste noapte la rece si se pune cravata a doua zi dupa ce scoateti pelicula din interiorul gulerului.
pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise