Tort Caramel

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Tort Caramel

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • • 100 gr unt sau margarina Rama, la temperatura camerei
  • • 1 ceasca zahar brun
  • • ½ ceasca zahar alb
  • • 1 lingurita esenta de vanilie
  • • 2 oua, la temperatura camerei
  • • 2 galbenusuri, la temperatura camerei
  • • 1 ½ ceasca faina
  • • un praf de sare
  • • ½ ceasca smantana
  • • ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
  • Pentru caramel
  • • 1 ½ ceasca zahar
  • • ½ ceasca sirop de zahar (reteta o vezi mai jos)
  • • 200 ml apa
  • • 300 ml frisca lichida
  • • nuca de cocos, pentru ornat

Mod de preparare

1. Pentru aluat, incalzeste cuptorul la 135ᵒC.Unge cu unt si tapeaza cu faina o tava rotunda de 23 cm.

2. Cu mixerul, bate untul/margarina cu zaharul si vanilia.Adauga ouale si galbenusurile si amesteca bine.Cerne faina cu sarea.Intr-un vas separat, amesteca smantana cu bicarbonatul.Adauga amestecul de faina si smantana, alternativ in amestecul cu oua, incepand si terminand cu faina.Pune compozitia obtinuta in tava si coace-o timp de 20 minute la 140ᵒC, apoi mareste temperatura cuptorului la 180ᵒC si mai coace-o pentru inca 20 minute, pana cand, la introducerea unei scobitori in centru, va iesi curata.

3. Pnetru caramel, pune zaharul, siropul de zahar si apa intr-o cratita si lasa-le sa fiarba fara sa le amesteci, periind din cand in cand peretii cratitei cu o perie uda.Lasa-le pe foc aprox.20 minute, pana ce zaharul capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si aduga frisca lichida, avand grija la aburi.Lasa caramelul sa se raceasca, apoi pastreaza-l la frigider pana este gata de folosit.Daca doresti un caramel mai gors, atunci fa astfel : Pune caramelul preparat la fiert intr-o cratita.Intr-un pahar amesteca 3-4 linguri amidon alimentar/faina cu putina apa rece, apoi adauga acest amestec in caramel.Lasa caramelul pe foc pana se va ingrosa, amestecand continuu.Lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi.

4. Pentru oranarea tortului cu nuca de cocos, pune nuca de cocos intr-o tava tapetata cu foaie de copt si da-o la cuptorul incins la 180ᵒC pana ce a devenit usor maronie, aprox. 15 minute.

5. Pentru asamblarea tortului, taie blatul de aluat in forma de inima, apoi taie-l in jumatate, orizontal.Unge o jumatate cu o parte din caramel (daca caramelul este prea tare pentru uns, incalzeste-l la cuptorul cu microunde), presara deasupra putina nuca de cocos, iar deasupra aseaza cealalata jumatate de blat.Toarna caramelul peste intreg tortul, intinzandu-l cu un cutit, astfel incat tortul sa fie acoperit de tot.Pune nuca de cocos de-a lungul marginilor tortului, apoi pastreaza tortul la frigider pana este gata de servit.Se poate sevi alaturi de ingheatata de cocos si fistic.

Sirop de zahar

Cantitate : aprox.2 cesti

Ingrediente

• 2 cesti zahar

• ¾ ceasca apa

• ½ lingurita zeama de lamaie lamaie/otet

• ½ lingurita amidon de porumb

• putina sare

Preparare

1. Pune toate ingredientele intr-o tigaie mare.Amesteca si lasa-le sa fiarba. Redu caldura focului, pentru ca amestecul sa fiarba usor si acopera-l timp de 3 minute.Ia capacul jos si gateste pana ce amestecul ajunge moale.Amesteca din cand in cand.

2. Lasa siropul sa se raceasca si tine-l intr-un vas acoperit, la temperatura camerei.

:) Pentru mai multe retete noi delicioase nu ezitati sa vizitati blogul http://lauradfood.blogspot.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise