Tort Clopotel

Timp pregatire
139 minute
Complexitate
redusa
Tort Clopotel

Ingrediente

  • Blat:
  • -6 oua
  • -5 linguri de zahar
  • -2 pliculete de zahar vanilat
  • -1 sticluta de rom(de 30 ml)
  • -1 mana de cacao
  • -2 linguri cu varf de faina
  • -2 maini de nuca macinata
  • -coaja rasa de la o lamaie si o portocala (din care puneti si la sirop)
  • Frisca:
  • -800 gr.smantana proaspata
  • -2 linguri de zahar
  • Sirop:
  • -o cana de apa
  • -coaja rasa de lamaie si portocala
  • -o sticluta de rom
  • -3 linguri de zahar

Mod de preparare

Mai intai, asezam toate ingredientele pe masa si le lasam vreo 20 minute ca sa ajunga toate la aceeasi temperatura. Primul pas este sa facem siropul, apoi frisca, apoi blatul.

1.Siropul

Intr-un ibric punem apa , o lasam sa dea in clocot, apoi adaugam zaharul, coaja rasa si romul.Mai lasam cateva secunde sa fiarba,apoi stingem focul si lasam sa se raceasca.

2.Frisca

Intr-un castron punem smantana, adaugam zaharul si incepem sa amestecam cu mixerul la viteza 1.Mie mi-a luat vreo 4 minute ca, de la o smantana aproape lichida (se incalzise), sa ajung la o frumusete de spuma.Dovada suprema ca e frisca adevarata si ca este gata , este atunci cand ea ramane pe lingura intoarsa fara sa cada :))))

Inainte sa incepeti să-i daţi o bătăiţă bună , lăsaţi smantana la frigider sa se intareasca putin.Este singurul ingredient dintre toate celelalte care trebuie sa fie rece.

Dupa ce ati facut frisca, o bagati la frigier .

3.Blatul

Separati galbenusurile de albusuri.Amestecati galbenusurile cu 5 linguri de zahar, adaugati zaharul vanilat si continuati sa amestecati pana obtineti un fel de crema (mie mi-au trebuit vreo cateva minute ).

In alt castron, puneti cele 6 albusuri si le bateti cu mixerul(sau telul) pana obtineti o spuma.Apoi, in acelasi castron, adaugati faina, crema de galbenusuri, romul, coaja rasa , nuci si cacao.Amestecati la inceput cu lingura de lemn, ca sa se omogenizeze aluatul, apoi bagati si dintii mixerului pentru un minut, doua.Aluatul astfel format il puneti intr-o tava rotunda cat mai mare, in care ati asezat hartie de copt (eu am folosit tigaia de clatite, dar am uitat ca manerul e din plastic, si s-a incins peste masura.Noroc ca nu a trebuit sa tin decat 30 de minute blatul in cuptor, ca altfel ramaneam fara tigaie:)) . Data viitoare o sa folosesc alta tava).

Dupa ce s-a copt, il scoateti, il puneti la racit, apoi taiati un sablon din hartie sub forma de clopotel, il asezati peste blat si decupati forma.Abia dupa ce ati obtinut clopotelul, taiati-l in doua.

Pe un platou, puneti primul clopotel, il insiropati bine(dar nu excesiv), adaugati frisca, apoi puneti al doilea clopotel, il insiropati si pe acesta, apoi frisca.Urmati marginile clopotelului cu atentie, netezind bine frisca, apoi ornati-l cu ce doriti.Eu i-am facut limbuta cu ciocolata rasa, iar dungile, cu ornamente colorate..Dupa primele poze , am scos cu un cutit ornamentele si am lasat tortuletul natural. Imi pare rau ca nu l-am ornat pe tot doar cu ciocolata data pe razatoare, data viitoare asa voi face.

Am reusit sa fac un tort normal si sanatos , fara nici un fel de aditivi , coloranti sau alte otravuri alimentare!

Am demonstrat ca si un blat de tort/prajitura poate creste fara praf de copt (bateti albusurile spuma, cred ca aici e secretul),si am mai demonstrat ca pot face o frisca naturala....Oricum, frisca la cutie, lichida sau spuma, mi se pare infioratoare! Nu stiu cum pot unii sa o manance, numai cand ma gandesc din ce e e facuta, imi piere orice pofta de dulciuri!

Reteta am gasit-o in revista Practic, si am adaptat-o.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise