Tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

Pentru blat: Mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, pe urma adaugam zaharul.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 8 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 250 g nuca macinata
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Crema de ness:
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar brun
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 100 g amidon de porumb (maizena)
  • 2 pliculete de ness
  • 300 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • Pentru sirop:
  • 1 cescuta de cafea
  • 1 cescuta de apa
  • 3 linguri zahar brun
  • esenta de rom
  • In plus:
  • Am folosit la ornat cirese confiate (amarena) voi puteti orna dupa preferinte cu glazura de ciocolata, nuci caramelizate, etc...

Mod de preparare

Pentru blat:

Mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, pe urma adaugam zaharul, lingura cu lingura si mixam pana cand obtinem o compozitie lucioasa. Adaugam si zaharul vanilat impreuna cu esentele (gupa gust, cca.1 lingurita din fiecare), mai mixam cateva secunde si ne ocupam de ingredientele uscate pe care le unim pe toate intr-un vas si le adaugam treptat peste bezea. Este bine sa amestecam cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa bezeaua.

Turnam compozitia rezultata intr-o tava cu pereti detasabili (eu am pus intr-o tava de 24 cm pentru 2 foi, voi puteti pune mai mica de 22 cm pentru 3 foi) pe care o tapetam cu hartie de copt doar pe fundul tavii, iar pe margini cu ulei si putina faina.

Dam tava la cuptor pentru 40-45 minute sau facem testul cu scobitoarea.

Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de crema.

Pentru crema:

Punem laptele intr-un ibric incapator, pe foc si lasam pana se infierbanta, nu sa fiarba.

Intre timp batem ouale cu sarea, zaharul si nessul pana se topeste zaharul, adaugam si amidonul, mai mixam putin si in fir subtire, adaugam laptele amestecand continuu pana la omogenizare.

Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibric si punem din nou pe foc amestecand continuu pana se ingroasa. Dam deoparte si turnam smanatana pentru frisca, amestecam energic cu telul, pe urma cu mixerul si mai lasam putin pe foc pana mai da un clocot.

Dam deoparte si lasam crema sa se raceasca complet. Inainte de asamblare o mixam din nou.

Asamblare:

Taiem blatul in 2. Pe un platou asezam prima foaie, o insiropam foarte bine cu siropul obtinut din ingredientele postate mai sus, pe urma punem un strat de crema, a doua foaie de blat o insiropam la fel de bine, apoi invelim tortul cu restul de crema. Ornam dupa imaginatie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj. Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem...

Varza a la Cluj
Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză

Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză

Coșulețe aperitiv din bacon cu salată de fasole albă și maioneză
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor